Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Τα 7 καλύτερα μέρη του κόσμου για να δείτε σπάνια ζώα

Ξεχάστε τους ζωολογικούς κήπους και θαυμάστε μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια ζώα του πλανήτη στην άγρια φύση, σε απίστευτες τοποθεσίες που δεν χωράει ο νους. Μόνο που πρέπει να βιαστείτε, καθώς πολλά από τα παρακάτω ζώα απειλούνται με κίνδυνο εξαφάνισης…

Γιγαντιαία πάντα, επαρχία Σετσουάν, Κίνα
Εκτός κι αν βρίσκεστε στην Κίνα, δύσκολα θα μπορέσετε να δείτε αυτό το ασπρόμαυρο ζώο από κοντά, καθώς ζει σε λίγα βουνά της κεντρικής Κίνας, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, αλλά και στις επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν κέντρα εθελοντών όπου μπορείτε να έρθετε σε επαφή και να γνωρίσετε το γιγαντιαίο πάντα που αποτελεί ένα από τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κοάλα, Κουίνσλαντ, Αυστραλία
Άλλο ένα ζώο που δεν αγαπάει τίποτα περισσότερο από έναν… υπνάκο 22 ωρών, το κοάλα ζει στην Αυστραλία και τριγυρνάει στους ευκαλύπτους. Παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται το να δει κάποιος κοάλα από κοντά, καθώς έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, στο Redlands IndigiScapes Centre στην Καπαλάμπα ή στο μεγαλύτερο πάρκο κοάλα της Αυστραλίας, το Lone Pine Koala στο Brisbane, οι πιθανότητες αυξάνονται.
Βραδύπους, Κόστα Ρίκα
Είναι αρχηγός στο καμουφλάζ και τις μεταμορφώσεις και φροντίζει να προσαρμόζεται απόλυτα στο περιβάλλον, κάτι που δυσκολεύει τους ανθρώπους να τον εντοπίσουν στην άγρια φύση. Αν επιθυμείτε να δείτε βραδύπους από κοντά, στην Κόστα Ρίκα είναι το μέρος που πρέπει να κατευθυνθείτε, καθώς εκεί υπάρχει το The Sloth Sanctuary και το Εθνικό Πάρκο Manuel Antonio, όπου θα έχετε μια καλή ευκαιρία να τον εντοπίσετε. Στο Εθνικό Πάρκο Corcovado, θα βρείτε εκτός από βραδύπους και θαλάσσιες χελώνες, κροκόδειλους, τζάγκουαρ κ.λπ.

Κερκοπίθηκοι, Μαδαγασκάρη
Φαίνεται πως οι κερκοπίθηκοι αποτελούν μεγάλους… σταρ τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός του ότι οι ιθαγενείς της Μαδαγασκάρης τους λατρεύουν και τους φοβούνται ταυτόχρονα, «τραβάνε» τους οικο-τουρίστες του κόσμου δημιουργώντας ουρές κάθε χρόνο. Το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρχαν 100 είδη κερκοπιθήκων στα δάση της Μαδαγασκάρης και στο Εθνικό Πάρκο Andasibe-Mantadia, όπως και το Εθνικό Πάρκο Ranomafana οι πιθανότητες να τους δείτε από κοντά αυξάνονται. Στο Vakona Forest Lodge, μάλιστα, θα κοιμηθείτε σχεδόν… δίπλα τους.

Σουρικάτα, έρημος Καλαχάρι, Αφρική
Γνωστή και ως μίρκατ ή μέρκατ, η σουρικάτα συχνάζει στην έρημο Καλαχάρι και προτιμά να περνά το χρόνο της υπογείως, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να την «πετύχει» κάποιος. Όταν, παρ’ όλ’ αυτά αποφασίζει να κάνει την εμφάνισή της, υπάρχουν πολλά εθνικά πάρκα και ξενοδοχεία στην έρημο Καλαχάρι που οργανώνουν σαφάρι για όσους θέλουν να τις συναντήσουν από κοντά.

Αλπακά, επαρχία Ουρουμπάμπα, Περού
Διάσημο ζώο στους κύκλους του μαλλιού και του πλεξίματος, το αλπακά ζει στις ορεινές περιοχές του Περού, της Χιλής και της Βολιβίας, όπου έχει εξημερωθεί από τα αρχαία χρόνια. Σε ορεινές φάρμες όπως στην Awana Kancha στην Ουρουμπάμπα, οι αγρότες ξεναγούν τον κόσμο δωρεάν ή με ένα συμβολικό ποσό, ελπίζοντας βέβαια ότι στη συνέχεια θα πουλήσουν ένα μάλλινο πόντσο ή κάτι ανάλογο. Χαϊδέψτε τα αλπακά ελεύθερα, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι είναι λίγο… ευερέθιστα, όπως τα μακρινά τους ξαδέρφια, οι καμήλες.

Ουρακοτάγκοι, Σαμπά, Μαλαισία

Οι V.I.P. της ζούγκλας, οι ουρακοτάγκοι, ζουν στα δάση της Μαλαισίας και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο έξυπνα θηλαστικά. Στο Βόρνεο, με λίγο… trekking στη ζούγκλα μπορεί να είστε τυχεροί για μια συνάντηση μαζί τους, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την κούραση, τότε το Κέντρο Sepilok Orangutan Rehabilitation και το Εθνικό Πάρκο Lok Kawi Wildlife στη Σαμπά είναι το μέρος για εσάς.

(πηγή: clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips