Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«Πάγωσαν» οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπενθυμίζει επίσης πως οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες επιμένουν και πως ο αγώνας «εναντίον των πρακτικών των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που βασίζονται στο φύλο» μέσω «αποτελεσματικών πολιτικών σχετικών με τη μητρότητα, την πατρότητα και τις γονικές άδειες, καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης υπέρ μιας καλύτερης διανομής των οικογενειακών ευθυνών», πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.

Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για να διορθωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι η θέσπιση προοδευτικής φορολογίας, οι μεταβιβάσεις προς τα πιο φτωχά νοικοκυριά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η θέσπιση κατώτατου μισθού. «Δεν υπάρχει αρνητικός συσχετισμός ανάμεσα στις αυξήσεις των κατώτερων μισθών και τα επίπεδα της απασχόλησης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Όμως τα εργαλεία αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικά παρά μόνο αν προσφέρουν «μια παραγωγική» και «σωστά αμειβόμενη απασχόληση» στους πληθυσμούς σε εργάσιμη ηλικία.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της στασιμότητας των μισθών, τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και για να ευνοήσουμε την οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζει η Σάντρα Πολάσκι, προσθέτοντας πως «συνολικά οι ανισότητες αυξάνονται σημαντικά από τις μισθολογικές ανισότητες και έχουμε ανάγκη από πολιτικές στην αγορά εργασίας με στόχο να διορθωθεί η κατάσταση αυτή».
(πηγή: zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips