Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Κερδίστε τις εντυπώσεις με αυτό το χριστουγεννιάτικο μενού

Πειραματιστείτε με διάφορα υλικά, τολμήστε αναπάντεχους συνδυασμούς και ανακαλύψτε τον σεφ που κρύβετε μέσα σας δημιουργώντας τρία απλά, αλλά πεντανόστιμα πιάτα για το τραπέζι του ρεβεγιόν.

Πίτα με τυρί, αχλάδι και κρεμμύδι
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 40΄, αναμονή 20΄)
Υλικά για 6 άτομα: 3 αχλάδια, χυμός από ½ λεμόνι, 200 γραμμ. τυρί της αρεσκείας σας, 2 κρεμμύδια ξερά, 1 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. σταφίδες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Για τη ζύμη: 200 γραμμ. αλεύρι, 100 γραμμ. βούτυρο, 6 κ.σ. γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2. Ετοιμάζετε τη ζύμη: χτυπάτε στο μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια τριφτή ζύμη. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε έως ότου η ζύμη πάρει το σχήμα μπάλας. Μόλις είναι έτοιμη, την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετείτε για λίγο στο ψυγείο.
3. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, προσθέτετε τις σταφίδες και αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε σε λωρίδες και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού.
4. Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας σχηματίζοντας δύο παραλληλόγραμμα. Βάζετε το ένα από τα δύο κομμάτια σε ένα ταψί, αφού πρώτα το στρώσετε με λαδόχαρτο, το τρυπάτε κατά μήκος με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια απλώνετε το τυρί, το οποίο έχετε κόψει σε μικρές φέτες, προσθέτετε τα αχλάδια και αλατοπιπερώνετε. Τέλος ρίχνετε από πάνω το μείγμα με τα κρεμμύδια και τις σταφίδες.
5. Τοποθετείτε το άλλο κομμάτι της ζύμης από πάνω πιέζοντας καλά στις άκρες ώστε να ενωθούν με εκείνες της βάσης. Ψήνετε την πίτα για περίπου 30΄.
6. Τη σερβίρετε χλιαρή συνοδεύοντάς τη με πράσινη σαλάτα.

Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερα είδη
τυριού.

Μοσχάρι τηγανητό με σικορέ, κόκκινο λάχανο και ρόδι
(προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 45΄)
Υλικά για 4 άτομα: 2 μοσχαρίσια φιλέτα, 4 σικορέ, 2 κρεμμύδια ξερά, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ¼ κόκκινο λάχανο, 120 γραμμ. βούτυρο, λίγο αλεύρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ζάχαρη, 4 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 ρόδι.

Εκτέλεση
1. Πλένετε το λάχανο και βάζετε τα φύλλα του σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και λίγο ξίδι για 5΄. Έπειτα τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι μαζί με λίγο βούτυρο και 100 ml νερό. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.
2. Σε ένα άλλο τηγάνι λιώνετε 20 γραμμ. βούτυρο μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αλευρώνετε ελαφρώς το κρέας, ταμπονάρετε για να φύγει η περιττή ποσότητα και το σοτάρετε για 20΄ από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνετε. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το διατηρείτε ζεστό.
3. Πλένετε τα σικορέ και ψιλοκόβετε τα φύλλα τους. Τα βάζετε μέσα στους χυμούς του κρέατος, πασπαλίζετε με ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.
4. Καθαρίζετε το ρόδι. Ζεσταίνετε το μείγμα με το κόκκινο λάχανο προσθέτοντας το βούτυρο που περίσσεψε και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να δέσει.
5. Μοιράζετε τα φύλλα των σικορέ σε τέσσερα πιάτα, κόβετε το κρέας σε κομμάτια και το τοποθετείτε πάνω στα φύλλα. Περιχύνετε με τη σος από κόκκινο λάχανο και διακοσμείτε με τους σπόρους του ροδιού. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

Γλυκό με μαύρη σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης
(προετοιμασία 15΄, αναμονή 2 ώρες)
Υλικά για 8-10 άτομα: 200 γραμμ. σοκολατένια μπισκότα, 80 γραμμ. βούτυρο, 400 γραμμ. μαύρη σοκολάτα, 150 ml κρέμα γάλακτος, 125 γραμμ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης.


Εκτέλεση
1. Χτυπάτε δυνατά στο μίξερ τα μπισκότα και το βούτυρο για μερικά δευτερόλεπτα.
2. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόχαρτο και ρίχνετε το μείγμα.
3. Χοντροκόβετε τα φιστίκια Αιγίνης.
4. Σε ένα μπολ σπάτε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
5. Σε μια κατσαρόλα βράζετε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη μαύρη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα με ελαφριά υφή. Προσθέτετε τα ¾ από τα φιστίκια και αναδεύετε και πάλι καλά. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο ταψί με το μπισκότο, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα φιστίκια και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
6. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Tip: Αν θέλετε, αντικαταστήστε τα φιστίκια Αιγίνης με αποξηραμένα φρούτα.

Φωτογράφιση: Jérôme Bilic, Jean-Claude Amiel, Styling: Marie Leteuré, Sandrine Giacobetti

(πηγή: elle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips