Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Το διαστημόπλοιο Orion έτοιμο να φτάσει πιο μακριά από ποτέ - Στόχος να «πατηθεί» ο Αρης μέχρι το 2030

Η NASA πιστεύει πως αύριο ξεκινάει η πορεία μιας ιστορικής προσπάθειας. Το νέο διαστημόπλοιο,  προϊόν μιας μεγάλης συμμαχίας μεταξύ Η.Π.Α και Ευρώπης, είναι εξοπλισμένο με την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να μπορέσει να μεταφέρει αστροναύτες πιο μακριά από ποτέ. Τελικός στόχος του ταξιδιού του είναι ο Αρης, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 ο άνθρωπος θα έχει πατήσει το πόδι του στον γειτονικό πλανήτη.

Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο μετά από το πρόγραμμα «Απόλλων» που προορίζεται να μεταφέρει αστροναύτες μακριά, εκτός ατμόσφαιρας. Σε σχέση με τα διαστημόπλοια εκείνης της εποχής όμως, το Orion έχει πολύ πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία που το υποστηρίζει. Η θερμική ασπίδα του διαστημόπλοιου είναι ίσως το χαρακτηριστικό που κάνει την μεγαλύτερη διαφορά. Ικανή να αντέξει υψηλότατες θερμοκρασίες, η «ασπίδα» που αποτελεί ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα, δίνει τεράστιες δυνατότητες στους αστροναύτες.
Αύριο είναι προγραμματισμένη η πρώτη δοκιμή για το νέο διαστημόπλοιο της NASA, του οποίου η  πτήση συνεχώς αναβάλλεται ώστε να μπορέσει να τελειοποιηθεί. Φαίνεται ωστόσο πως η μεγάλη στιγμή ήρθε, αφού λύθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί αύριο από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.
Βέβαια, αυτό θα είναι το πρώτο και το πιο... αδιάφορο βήμα στην πορεία του Orion προς το ανεξερεύνητο χώρο του διαστήματος. Αύριο το διαστημόπλοιο θα κάνει ένα σύντομο ταξίδι γύρω από την Γη, χωρίς πλήρωμα, ώστε να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία του και να δοκιμαστούν τα πρωτοποριακά τεχνολογικά του εξαρτήματα.
Ο υπέυθυνος του προγράμματος Orion, Μαρκ Γκάιερ δήλωσε πως: «Το Orion είναι το εξερευνητικό σκάφος της NASA, και σε συνδυασμό με τον πύραυλο του Space Launch System, θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε το Ηλιακό Σύστημα καλύτερα από ποτέ». Με την σειρά του, ο διευθυντής της NASA, Τσάερλι Μπόλντεν, εμφανώς πιο ενθουσιώδης, τόνισε πως:«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την NASA».
(πηγή: iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips