Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η υπόταση δεν είναι πρόβλημα, αν φας σωστά

Πόσο συχνά σου έχει τύχει να αισθανθείς μια ξαφνική ζάλη και τάση λιποθυμίας; Αν έχεις υπόταση, καλό είναι να προσαρμόσεις τη διατροφή σου αναλόγως, ώστε να μην έρχεσαι  αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις.

Ποιο είναι το πρόβλημα
Ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας (ΑΗΑ) ορίζει ως υπόταση την πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg από ό,τι είναι συνήθως, αν και συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε ορισμένα άτομα και όταν η πίεση μειωθεί έστω και κατά 20 mmHg. Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση βρίσκεται σε επίπεδα κάτω των 100 mmHg ή πιο απλά η μεγάλη πίεση είναι κάτω από 10. Στην καθημερινή πρακτική η υπόταση δεν θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος δεν έχει επαρκή παροχή αίματος. Τότε μόνο μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, αστάθεια, συσκότιση όρασης, εφίδρωση και κόπωση. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και όταν κάποιος σηκώνεται απότομα όρθιος από καθιστή ή ύπτια θέση. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση.

Τι μπορείς να κάνεις
Για τους περισσότερους η αντιμετώπιση της υπότασης συνεπάγεται συγκεκριμένες προληπτικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους γενικά που μπορούν να βοηθήσουν. Αν λοιπόν πάσχεις από υπόταση:

- Αύξησε λίγο το αλάτι στη διατροφή σου είτε στο μαγείρεμα είτε στο φαγητό μετά.
- Πίνε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά καθώς και άλλα υγρά μη αλκοολούχα όπως χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, αθλητικά ποτά κ.ά.

Και τι άλλο:
- Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Προσπάθησε να παίρνεις πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να τροφοδοτείς τακτικά τον οργανισμό σου με ενέργεια και να κρατάς τον όγκο του αίματός σου σε καλό επίπεδο.
- Σε περίπτωση απότομης πτώσης της πίεσης φάε κάτι αλμυρό, όπως κράκερς, πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και αύξησε τον όγκο του αίματός σου πίνοντας αρκετό νερό ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών.
- Αν κινείσαι αρκετά εκτός σπιτιού ή σε σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό έχε μαζί σου σακουλάκια με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή κρακεράκια.

- Απόφυγε τις αυστηρές και στερητικές δίαιτες.

(πηγή: govastileto)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips