Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Οι "ένοχες" τροφές που σας γερνούν πρόωρα

Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές μας συνήθειες δεν είναι μόνο βασικός πυλώνας της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και στην εξωτερική μας εμφάνιση, καθώς επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να προσέχετε περισσότερο, καθώς επηρεάζουν το σώμα και το πρόσωπό σας με τέτοιον τρόπο, ώστε σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ό,τι είστε.

Γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση κάθε είδους γλυκισμάτων, μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Στην θεωρία, όταν καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη από εκείνη που τα κύτταρα σας μπορούν να επεξεργαστούν, τα επιπλέον μόρια σακχάρου συνδυάζονται με πρωτεΐνες, δημιουργώντας τις AGES, δηλαδή "τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης" (advanced glycation end products - AGES). Αυτές οι ουσίες μπορεί να βλάψουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας σας, το οποίο είναι η πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφριγηλό και νεανικό. Επίσης, τα πολλά γλυκά φθείρουν ως γνωστόν τα δόντια και καταστρέφουν το χαμόγελό σας. Η ζάχαρη έχει την τάση να κολλά στα δόντια σας, αυξάνοντας τα βακτήρια, τη φθορά, και τον αποχρωματισμό τους.

Αλκοόλ
Ένα υγιές συκώτι σημαίνει και ένα υγιές δέρμα. Όταν το συκώτι σας λειτουργεί καλά, οι τοξίνες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν το δέρμα αποβάλλονται φυσικά από το σώμα σας. Αλλά αν οι τοξίνες συσσωρεύονται στο συκώτι σας και δεν κατανέμονται σωστά, το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει διάφορες παθήσεις, όπως ακμή, να γίνει πιο ωχρό στην όψη και να δημιουργηθούν ρυτίδες. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρους ακμής. Επίσης, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και κάνει κακό στον ύπνο σας. Και είναι γνωστό ότι όταν ο κακής ποιότητας ή ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με τις ρυτίδες, τον ανομοιόμορφο χρωματισμό του δέρματος και την μειωμένη ελαστικότητά του.

Λευκό κρασί
Ανήκει σε αυτήν τη λίστα κυρίως λόγω των επιπτώσεών του στην υγεία των δοντιών. Τα οξέα που περιέχει καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, ενώ ταυτόχρονα τα καθιστά πιο ευάλωτα στον χρωματισμό τους από άλλες τροφές (πχ καφές).

Πολύ καλά ψημένο κρέας
Όταν το κρέας ψήνεται πάρα πολύ και δημιουργείται μια καμένη, σχεδόν καρβουνιασμένη, επιφάνεια σε αυτό, τότε μπορεί να περιέχει υδρογονάνθρακες, που ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονής. Η φλεγμονή διασπάει το κολλαγόνο στην επιδερμίδα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ψήσετε κρέας στα κάρβουνα, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα μαύρα σημεία στην επιφάνεια του κρέατος (αυτά που έχουν ψηθεί πάρα πολύ) προτού το καταναλώσετε.

Αλάτι
Ακόμα και αν είστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν ήδη πολύ αλάτι. Για παράδειγμα οι κονσερβοποιημένες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και σας κάνει να φαίνεστε πιο "πρησμένοι", ειδικά στο πρόσωπο. Επίσης, πρέπει να προσέχετε τις έτοιμες σάλτσες, το τυρί τύπου "κότατζ", τα δημητριακά, το ψωμί και φυσικά το "γρήγορο φαγητό".

Επεξεργασμένα κρέατα
Τέτοια παραδείγματα είναι τα περισσότερα ήδη αλλαντικών, το μπέικον και τα λουκάνικα. Εκτός από πολύ αλάτι, πολλά από αυτά τα κρέατα περιέχουν θειώδη και άλλα συντηρητικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος και να επιταχύνουν την εμφάνιση της γήρανσης.

(πηγή: onmed)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips