Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα βελτιώσετε τον εαυτό σας;

Η εξέλιξη και η πρόοδος που μπορείτε να πετύχετε σαν άτομα και προσωπικότητες είναι διαρκώς αυξανόμενη και πάντα πολύτιμη, ανεξαρτήτου ηλικίας και οικονομικής κατάστασης.

Η προσωπική εξέλιξη είναι κάτι που αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά και δεν πρέπει κανείς να περιμένει από το κράτος και τα χρόνια που έχει περάσει στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο να είναι αρκετά.
Όσο μεγαλώνουμε, τόσα περισσότερα βιώνουμε και γνωρίζουμε και στο χέρι μας είναι να μαθαίνουμε τα μαθήματα που έχει να μας δώσει η ζωή και να γινόμαστε περισσότεροι σοφοί και ώριμοι. Ακολουθούν, λοιπόν μερικά κλειδιά για να μην περάσουν τα χρόνια χωρίς να σας έχουν διδάξει τίποτα...

1. Χαλαρώστε
Το πρώτο βήμα που πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει όσον αφορά την εξέλιξή του σαν άτομο είναι να παραμένει πάντα ανοιχτόμυαλος και ευέλικτος. Η επιμονή και εμμονή σε ιδέες που μας εμφυσήθηκαν, όταν ήμαστε ακόμα μικρά παιδιά, όχι μόνο δε φέρνει εξέλιξη, αλλά πολλές φορές καταλήγει σε οπισθοδρόμηση. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί με αυτούς οι άνθρωποι και μαζί με αυτούς και οι ιδέες. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο.

2. Απολαύστε την τέχνη
Είτε απολαμβάνετε τη ζωγραφική, είτε τη μουσική, είτε μια παράσταση κλασικού μπαλέτου, φροντίστε να βάλετε δυναμικά την τέχνη στη ζωή σας και να την απολαμβάνετε με όλες τις αισθήσεις σας. Η τέχνη σας δίνει την ευκαιρία να δείτε τα πράγματα από μια σκοπιά που ποτέ δεν είχατε φανταστεί και να νιώσετε πράγματα που ποτέ δεν περιμένατε. Αφεθείτε στην επιρροή της τέχνης και όλα θα πάρουν νέα μορφή γύρω σας.

3. Ταξιδέψτε
Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα ξένο τόπο, να  γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να δοκιμάσετε νέες γεύσεις, κάντε το, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται κανείς, μέσω των ταξιδιωτικών εμπειριών, την ποικιλομορφία αυτού του κόσμου και το πόσο διαφορετικοί, αλλά εν τέλει ίδιοι, μπορεί να είναι οι άνθρωποι από το ένα σημείο της γης στο άλλο, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεται τη θέση του στον κόσμο και πόσο «σημαντικός» ή «ασήμαντος» είναι ο ίδιος, μέσα σε αυτόν.

4. Κοινωνικοποιηθείτε
Μπορεί να έχετε φίλους, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να χάνετε την ευκαιρία να κάνετε περισσότερους. Δώστε έμφαση στο να γνωρίσετε κόσμο που δεν μοιάζει με την ήδη παρέα σας, είτε θα είναι από κάποια άλλη χώρα, είτε άτομα με διαφορετικά τελείως γούστα από τα δικά.
Μέσα από τη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους συνειδητοποιούμε καλύτερα τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε περισσότερο. Συχνά από το πως μας βλέπουν οι άλλοι γίνονται οι μεγαλύτερες διαπιστώσεις για τον εαυτό μας.

5. Μείνετε πάντα μαθητής
Παρακολουθήστε μαθήματα σε κάτι που δεν γνωρίζετε ή κάντε έρευνα μόνοι σας πάνω σε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε, αλλά δεν σας δίδαξε ποτέ κανείς. Η φιλομάθεια και η πληροφόρηση θα σας κάνουν ενημερωμένους πολίτες, με άποψη και κριτική στάση απέναντι στα πράγματα, δίνοντας σας πάντα το προβάδισμα σε συζητήσεις και κουβέντες. Η γνώση είναι άπειρη και όσο μεγαλύτερο κομμάτι αυτής λάβετε, τόσο πιο γεμάτοι θα νιώσετε.

6. Ανοίξτε το μυαλό σας
Μην αποδέχεστε τυφλά και άκριτα όλα όσα ακούγονται, χωρίς να τα έχετε ερευνήσει οι ίδιοι πρώτα. Αν κάποιος αναφερθεί σε ένα ιστορικό γεγονός, δείτε το σαν ευκαιρία να ψάξετε περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό και να διαπιστώσετε αν έλεγε την αλήθεια ή απλά μιλούσε, υπό μια συγκεκριμένη και πολύ περιορισμένη οπτική γωνία. Η αμφισβήτηση θα σας εξελίξει, ενώ η αποδοχή όσων ακούτε, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας κάνει εύπιστους και εύκολη λεία για παραπλάνηση.

7. Βγείτε αυτό το σπίτι σας
Μπορεί από τα βιβλία και από το διαδίκτυο να έχετε τη δυνατότητα να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε να μάθετε, αλλά από τη ζωή και μια βόλτα, ακόμα και στα στενά όρια της γειτονιάς, είναι πολύ πιθανό να μάθετε πράγματα και να γνωρίσετε εμπειρίες που δεν θα σας δώσει κανένα βιβλίο και καμία ιστοσελίδα. Πάρτε από τη φύση όλα όσα έχει να σας δώσει και μην περνάτε τις μέρες σας κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους.

(πηγή: clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips