Η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον βακαλάο
(που συνοδεύεται συνήθως) με σκορδαλιά. Πώς όμως καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Κατ΄ αρχάς να σημειώσουμε ότι τις περισσότερες φορές η 25η
Μαρτίου πέφτει μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για τους Χριστιανούς. Κατά
παρέκλιση των κανόνων της νηστείας, λόγω της σπουδαιότητας της εορτής του
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού (όπως και
την Κυριακή των Βαϊων).
Στα παλιότερα χρόνια όμως στην ορεινή Ελλάδα αλλά και στις
πιο φτωχές περιοχές ο παστός βακαλάος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Οποιες
κι αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο
ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια, αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στη ζωή
των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.
πηγή: perierga
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου