Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Βούτυρο, Η Νόστιμη Ώρα Της Απενοχοποίησης!

Η ιστορία της σύγχρονης διατροφολογίας φαίνεται να λατρεύει τις υπερβολές και τη δαιμονοποίηση, μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Στη δεκαετία του '50 το ελαιόλαδο ήταν τροφή θανατηφόρα μέχρι να αποκατασταθεί το ήθος του στη δεκαετία του ΄70, αργότερα ο καφές ήταν κάτι σαν δαίμονας μέχρι να αποκαλυφθεί η αξία του, τα ίδια κάποτε πέρασε η σοκολάτα, ενώ πρόσφατα το αβγό και τα θαλασσινά αποδεικνύονται σύμμαχοι της υγείας για να ακολουθήσει ευθύς αμέσως το βούτυρο, το οποίο τόσα άκουσε και υπέφερε για χρόνια και χρόνια.
Οι times με ένα εξώφυλλο αποκαθιστούν τη φήμη του και γιορτάζουν τις νεότερες έρευνες, που το βάζουν άφοβα, αν και με πάν-μέτρον-άριστον, στο τραπέζι και την κουζίνα μας.

Αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το βούτυρο της αγελάδας, το κατσικίσιο και το πρόβειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνικότερη παράδοση, αφού οι περισσότερες περιοχές της απομακρυσμένης Ελλάδας δεν μπορούσαν να φθάσουν το ελαιόλαδο που παρήγαν μόνον συγκεκριμένες περιοχές. Εγώ, μεγάλωσα με βούτυρο, αφού η πολίτισα γιαγιά μου μαγείρευε μ'αυτό μέχρι και τα φασολάκια, ενώ οι περισσότερες συνταγές στα τετράδια της γιαγιάς, μ'αυτό μοσχομυρίζουν τα φαγητά και τα γλυκά τους.

Εκλεκτό τρόφιμο εδώ και 4000 χρόνια, το βούτυρο χρησιμοποιήθηκε σαν πλούσιο σε ενέργεια τρόφιμο, σαν ελιξίριο, σαν καλλυντικό αλλά και σαν νόμισμα από όλους τους λαούς της αρχαιότητας. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, Ω3 λιπαρά οξέα, καροτίνη, νιασίνη, βιταμίνες Ε, Κ και D αλλά και ιώδιο, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλει καθοριστικά στην απορρόφηση των βιταμινών, τη σύνθεση διαφόρων δομών του εγκεφάλου και την παραγωγή ενέργειας.

Στις δεκαετίες του βιομηχανικού τροφίμου, το βούτυρο έχασε σιγά-σιγά την αίγλη του, σε σημείο που οι νεότερες γενιές το μπερδεύουν με τα φυτικά λίπη. Η σύγχρονη διατροφή επανέρχεται στην αγνή πρώτη ύλη, με φυσική προέλευση, ακόμη κι αν είναι κάπως ακριβότερη από τα υποκατάστατα. Φάε λιγότερο αλλά να προτιμήσεις το εκλεκτότερο, αυτό που θα σου χαρίσει τη μεγαλύτερη νοστιμιά και θα κάνει καλό στην υγεία σου. Τα λίπη, μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεϊνες είναι τα τρία βασικά, δομικά υλικά του οργανισμού. Κι αυτό στη μετάφραση, σημαίνει ότι οφείλουν να συμμετέχουν καθημερινά στην-υγιεινή-διατροφή σου, σε ποσοστό 30% των ημερίσιων θερμίδων. Τα κορεσμένα λίπη του αποτελούν το 66% της δομής του και μια κουταλιά της σούπας την ημέρα, θα σου κάνει μόνον καλό, τόσο στη γεύση όσο και στην υγεία.

Αφετέρου, στη μακρόχρονη πείρα μου στις κουζίνες, έχω να καταθέσω τον καημό μου: πόσες και πόσες γλυκές και αλμυρές, κλασικές συνταγές του παγκόσμιου ρεπερτορίου δεν κακοποιήθηκαν όταν το βούτυρό τους αντικαταστάθηκε από κάποιο φυτικό λίπος! Άλλοτε η συνταγή δεν "βγαίνει" με τίποτα άλλοτε στο στόμα σου αφήνει την απογοήτευση μιας υπόσχεσης που δεν κρατήθηκε. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υφή και το άρωμα του αληθινού βούτυρου. Ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, πίσω από κάθε έμπνευση βρίσκεται αυτή η αναντικατάσταση αλήθεια, ενός καλού βούτυρου, κάτι που θα σου επιβεβαιώσει ο κάθε ζαχαροπλάστης του γλυκού πλανήτη.

Με του καιρού τα γυρίσματα, ήρθε η ώρα να εκπαιδευτούμε ξανά-και από την αρχή-στο φυσικό βούτυρο, που δεν περιέχει χημεία, χρώμα και συνθετικά αρώματα, σε μια αγνή γεύση φτιαγμένη από παράδοση.

πηγή: pirouni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips