Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για τις αεροπορικές πτήσεις

Με αφορμή την τελευταία τραγωδία της πτήσης Germanwings 9525 στις γαλλικές Άλπεις με 150 νεκρούς, θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση όλων των στατιστικών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στις πτήσεις κι αυτό που θα φανεί, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ότι από τη μία ο αριθμός των πτώσεων έχει πέσει, από την άλλη αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων σε κάθε ατύχημα.

Σύμφωνα με το Aviation Safety Network, το οποίο συλλέγει δεδομένα από μοιραίες συντριβές αεροπλάνων με περισσότερους από 14 επιβάτες, το 2014 είχαμε μόνο 20 περιπτώσεις, αριθμός που καθιστά τη χρονιά ως την πιο ασφαλή να πετάξει κάποιος μετά το 1942 –στα δεδομένα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η πτήση 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η οποία καταρρίφθηκε από εδάφη της ανατολικής Ουκρανία, καθώς τα 298 θύματα, θεωρούνται θύματα πολέμου.

Δεδομένων των αυξήσεων στις πτήσεις και την κίνηση των αεροπλάνων μέσα στην τελευταία δεκαετία, τα δυστυχήματα αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της δραστηριότητας και η βιομηχανία των αερογραμμών κάνει τα πάντα για να βελτιώσει την ασφάλειά μας σε κάθε πτήση.

Στην αίσθηση ότι πραγματοποιούνται συχνά τέτοια δυστυχήματα, συμβάλλουν σίγουρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία σε περιπτώσεις όπως το αεροπλάνο των Air Asia που εξαφανίστηκε παρέχουν σημαντική κάλυψη και πληροφόρηση.

Μετρώντας, όμως, τον αριθμό των θανάτων ανά ατύχημα, η περσινή χρονιά έρχεται δεύτερη μετά το 1985, όταν το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία των αερογραμμών σκότωσε 520 άτομα στα βουνά της Ιαπωνίας και σε αυτή την παράμετρο φαίνεται πως σημειώνεται άνοδος. Ο λόγος είναι ότι τα αεροσκάφη μεγαλώνουν εξυπηρετώντας περισσότερο κόσμο, δείχνοντας τη νέα τάση, παρ’ όλο που το αεροσκάφος που συνετρίβη στις Άλπεις, ανήκε στα μικρότερου μεγέθους Airbus.

Αυτό σημαίνει ότι τα εναέρια ταξίδια είναι σε γενικές γραμμές πολύ πιο ασφαλή –η πιθανότητα να σκοτωθεί κάποιος σε πτήση μεγάλης αεροπορικής εταιρίας είναι 1 στα 4,7 εκατομμύρια- αν, όμως, κάτι πάει στραβά, δυστυχώς χάνουν περισσότεροι άνθρωποι τις ζωές τους.

Το Α320, πάντως είναι μια από τις πιο ασφαλείς πτήσεις με 0,08 μοιραία δυστυχήματα σε 1 εκατομμύριο πτήσεις.

πηγή: clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips