Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι «τσιπαρισμένοι» ζουν ήδη ανάμεσά μας

Διασυνδέουν το σώμα τους και μιλάνε απευθείας στη γλώσσα των υπολογιστών, μεταδίδοντας με μια κίνηση πληροφορίες αποθηκευμένες σε μικροσκοπικά τσιπ που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα.
Όταν ο Χάνες Σιόμπλαντ ζήτησε στη ρεσεψιόν να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά το χέρι του, αντί της συμβατικής μαγνητικής κάρτας, για να ανοίγει με μια κίνηση την πόρτα του δωματίου του, ο υπάλληλος του ξενοδοχείου τον κοίταξε απορημένος. Ο Σουηδός βιο-χάκερ και ερευνητής έχει συνηθίσει στα γεμάτα περιέργεια και έκδηλη απορία βλέμματα.

Αν του ζητήσεις τα στοιχεία του, αντί να σου δώσει μια κάρτα, θα σου προτάξει το χέρι και θα σε παρακινήσει να σαρώσεις με το κινητό σου τηλέφωνο τη βάση του αριστερού του αντίχειρα. Εκεί έχει εμφυτευμένο ένα τσιπάκι, τα οποίο περιέχει διάφορες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων τα πλήρη στοιχεία του, που μεμιάς εμφανίζονται στην οθόνη του smartphone.

Το ειδικό τσιπ εμφυτεύεται στον υποδόριο ιστό και μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα για 20 χρόνια. Στο Security Analyst Summit της Kaspersky Lab έγινε επίδειξη της σύντομης διαδικασίας

Ο Χάνες Σιόμπλαντ χρησιμοποιεί απλώς το χέρι του για να ξεκλειδώσει την εξώπορτα του σπιτιού του. Απευθείας στο χέρι του καταχωρούνται οι πόντοι από τις αγορές που κάνει. Ακόμα, έχει αντικαταστήσει την κάρτα πρόσβασης στο γυμναστήριο. Είναι ένας από τους ελάχιστους για την ώρα τσιπαρισμένους ανθρώπους. Κάποιοι τους αποκαλούν και «αναβαθμισμένους».

Είναι εκείνοι που έχουν τεχνολογικά εμφυτεύματα στο σώμα τους όχι για ιατρικούς λόγους. Το κάνουν για μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινότητά τους. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως βιο-χάκερ. Είναι ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken (το δεύτερο συνθετικό σημαίνει περίεργος), μιας βιο-χάκινγκ κοινότητας με έδρα τη Σουηδία, τα μέλη της οποίας ηγούνται της αποστολής για ομαλοποίηση του φαινομένου αυτού, γνωστού ως chipping (ή τσιπαρίσματος ελληνιστί), με στόχο να το καταστήσει πιο προσιτό στους πολλούς. Η άποψή τους είναι ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας σε πολύ μικρή απόσταση), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών.

Ο Χάνες Σιόμπλαντ, ένας από τους ιδρυτές της BioNyfiken, μιας βιο-χάκινγκ κοινότητας με έδρα τη Σουηδία, πειραματίζεται με τη χρήση του εμφυτεύσιμου τσιπ

«Στο άκουσμα της λέξης "χάκερ" οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους κάποιον που υποκλέπτει πληροφορίες και δεδομένα. Εγώ όταν αναφέρομαι στο χάκινγκ και την αρχική ιδέα πίσω από όλα αυτά, το βλέπω ως μια διαδικασία πειραματισμού. Είναι στην ανθρώπινη φύση. Παίζουμε, δοκιμάζουμε και έτσι μαθαίνουμε. Αυτό είναι που κάνουμε ως κοινότητα.

Πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε πράγματα πάνω μας. Με την ευρύτερη έννοια, το βιο-χάκινγκ δεν περιορίζεται μόνο στα εμφυτεύματα. Βιο-χάκινγκ είναι και η προσπάθεια να αλλάξεις τη μοριακή δομή ενός βακτηρίου για να παράγεις συνθετικό αγελαδινό γάλα ή ακόμα να δημιουργήσεις φυτά που θα μπορούν να αναπτύσσονται στο σκοτάδι», δηλώνει ο Χάνες Σιόμπλαντ στο «ΘΕΜΑ».

(πηγή: protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips