Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Σκληρές αλήθειες

Είναι αλήθειες που βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι ισχύουν, αλλά αρνούμαστε να τις αποδεχτούμε.
Δεν θα μιλήσω για οικονομική κρίση, έρωτες, το γεγονός ότι έχω καιρό να γράψω ή κάτι τέτοιο.

Θα μείνω αυστηρά στο κομμάτι του Fitness με την ελπίδα να μπορέσετε να βρείτε έστω και έναν τομέα όπου δεν λέτε όλη την αλήθεια στον εαυτό σας.

1) Η γυμναστική μόνο, δεν είναι αρκετή

 Όχι, λυπάμαι, δεν είναι αρκετή.

Ξέρετε γιατί; Γιατί οι πιθανότητες λένε ότ η προπόνηση που κάνετε δεν τόσο τρομερή.
Απλά και μόνο να παρουσιαστείτε για προπόνηση και να εκτελέσετε τις ασκήσεις δεν φτάνει.Αν λείπει η ένταση, η δυσκολία εκτέλεσης της κίνησης είναι ανύπαρκτη και ο ιδρώτας έρχεται μόνο κατά την διάρκεια της σάουνας, τότε έχουμε θέματα. Παρόλο που δεν είναι όλα τα προηγούμενα απόλυτα, είναι καλές οδηγίες.

Μία προπόνηση μπορεί να σας κάνει να κάψετε μέχρι κάποιες θερμίδες σε μία ώρα, λιγότερες από το να φάτε μια σοκολάτα. Εκτός και αν κάνετε προγράμματα της Les Mills που καίνε 1000 θερμίδες την ώρα. Πιστεύετε αλήθεια ότι είναι αρκετά;

Αφήστε το τι πιστεύετε, έχετε δει διαφορά εις βάθος χρόνου;

Μπορώ να προβλέψω πως όχι οπότε μήπως να κάνετε κάποια αναθεώρηση στην διατροφή σας;Εκτός και αν θέλετε να γυμνάζεστε καθαρά για “υγεία” και είστε 45+ χρονών. Τότε ναι, φάτε την Μεσογειακή σας διατροφή που είναι ότι καλύτερο για υγεία (αλλά κανείς ποτέ δεν σας την σύστησε για αλλαγή του σώματος) και καλή συνέχεια!

2) Πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια, σταδιακά

Γιατί; Γιατί το σώμα για να αλλάξει και να αρχίσει να κάνει όλες αυτές τις υπέροχες διεργασίες που το φέρνουν κοντά σε αυτό που επιθυμούμε, χρειάζεται η βασική αρχή της προπονητικής :

Η προοδευτικά αυξανόμενη αντίσταση

Τι είναι αυτό;

Με απλά λόγια, σε 3 μήνες από τώρα πρέπει να σηκώνετε περισσότερα κιλά ή να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις και περισσότερα σετ από τώρα. Ας σας δώσω ένα απλό παράδειγμα με το τι περιμένω με τις (κοπέλες δηλαδή) αθλούμενές μου σε μια αγαπημένη μου άσκηση, το κάθισμα φανάρι.

Όλες ξεκινάνε με το βάρος του σώματος και τις βάζω να κατεβαίνουν μέχρι να ακουμπήσουν οι γλουτοί σε έναν πάγκο.

Από εκεί κάνουμε τυχόν διορθώσεις σε θέματα που κρίνω εγώ προβληματικά.

Γνωστά προβλήματα είναι τα γόνατα να κινούνται πολύ προς τα μέσα/έξω, καμπούριασμα κατά την διάρκεια της κίνησης, παράπονα για την δυσκολία (τα οποία αγνοώ με ένα χαμόγελο) και διάφορα άλλα ανάλογα την περίπτωση.

Όταν εξασφαλίσουμε καλή τεχνική, βάζουμε κιλά. Τυπικά κιλά σε πρώτη προπόνηση, όπου θα κάνουμε 4 σετ είναι τα 12 κιλά, όχι επειδή δεν τραβάει άλλο, αλλά επειδή θέλω να μπορούν να περπατούν αύριο.

12 κιλά καλές μου κυρίες. Δείτε τώρα ένα βαράκι 12 κιλών και αναρωτηθείτε:

“ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ;;;;;;;;;;;; ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΤΗΝΟΣ”

Όχι δεν θα γίνετε .Και να ξέρετε, για να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θέλω σε 3-4 μήνες να κάνουν 20 κιλά για τουλάχιστον 6 επαναλήψεις. Και αυτό είναι ΒΑΣΙΚΟ επίπεδο.

3) Τα ομαδικά δεν είναι μέθοδος εκγύμνασης, είναι μέθοδος διασκέδασης

 Ναι, πικρή αλήθεια, ειδικά για τις γυναίκες και όλους όσους βαριούνται την προπόνηση με βάρη.Yoga, Pillates, Body pump, Zumba και όλα τα άλλα με τα λιγότερο γνωστά ονόματα είναι μόνο μέθοδοι διασκέδασης, τουλάχιστον όπως γίνονται στα περισσότερα γυμναστήρια.

Ιδρώνετε πολύ; Μπείτε σε μια σάουνα.

Χτυπάτε τους μύες από διαφορετικές γωνίες; Γιατί δεν κάνετε ένα πρόγραμα body building τότε αφού είναι και οι αυθεντίες σε τέτοιο στυλ προπόνησης;

Βαριέστε στα βάρη; Κακή κατασκευή προγράμματος και θέλετε άλλον γυμναστή.

Γιατί δεν είναι μέθοδος εκγύμνασης; Γιατί κανείς instructor δεν μπορεί να εξασφαλίσει στον κάθε αθλούμενο αυτό που ανέφερα στο νούμερο 2, την προοδευτικά αυξανόμενη αντίσταση.

Γιατί δεν μπορεί; Γιατί χρειάζεται μια βασικη γνώση προπονητικής προκειμένου να καταφέρουμε την π.α.α. και ειλικρινά, με τυχαίες κινήσεις, δεν το καταφέρνει κανείς.

Κανένα πρόβλημα αν θέλετε να διασκεδάζετε και αν δεν σας κόφτει τόσο το σώμα σας! Αλλά μην εκθειάζετε προγράμματα όπου απλά σας καταφέρνουν να κινείστε για 1 ώρα την ημέρα, μπορείτε να κάνετε και γρήγορο βάδισμα για κάτι τέτοιο.

Μοναδική εξαίρεση ίσως (και πάλι δεν είμαι σίγουρος μέχρι να δω την δομή του μαθήματος και να κάνω ένα) είναι τα προγράμματα που γίνονται σε ποδήλατα που έχουν μορφή διαλειμματικής προπόνησης. Αυτά, θεωρώ, θα είναι καλά.

4) Δεν χρειάζεστε τόση απομόνωση

Το σώμα αναπτύσσεται συνολικά και ειδικά στο επίπεδο του αρχάριου, καλό είναι να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να καλύπτει όλο το σώμα.

´Ερευνες έχουν δείξει ότι καλό είναι, για καιρό, να “χτυπάμε” το πάνω και το κάτω σώμα 2 φορές την εβδομάδα έκαστο. Είναι καλή βάση για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα.

Τι γίνεται όμως με την απομόνωση; Τι ακριβώς είναι η απομόνωση;

Η απομόνωση είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει κάποιος ,όλο τον καιρό στο γυμναστήριο.
Να κόψει τα ψωμάκια.
Να σφίξει τους προσαγωγούς.
Να μεγαλώσει τα χέρια/μπράτσα/”δικέφαλα-τρικέφαλα”/”πύθωνες”/gunz.

Ανάλογα το άτομο και τις ανάγκες του, θα το δείτε να προσπαθεί να μειώσει/αυξήσει μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Για κακή τύχη των μισών, δεν υπάρχει τοπικό “αδυνάτισμα” καθώς δεν μπορούμε να σμικρύνουμε κάποιο σημείο. Όχι δεν μπορούμε. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που το κάνουν και για αυτό μην προσπαθείτε με όλο και περισσότερες ασκήσεις απομόνωσης.

“Μα έχασα την κοιλιά με τους κοιλιακούς!”

Όχι δεν την χάσατε μόνο έτσι. Ορίστε μια μαντεψιά μου για το πως την χάσατε.

Μία ώρα και βάλε διάδρομο/ελλειπτικό/ποδήλατο.

Βασικές ασκήσεις αντίστασης.

Πιθανότατα μείωση θερμίδων μέσω και της γυμναστικής αλλά και του γεγονότος ότι έχετε λιγότερο χρόνο σε μια μέρα για να φάτε με το γυμναστήριο.

Όλα τα παραπάνω είναι σίγουρα ότι συντελούν στο να χάσετε κιλά, πόντους από την μέση, παχάκια ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Και πιστεύετε ότι είναι χάρη στους κοιλιακούς;;;

Δώστε σας παρακαλώ ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη σας και πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας, όχι σε μια άσκηση.

5) Δεν υπάρχουν “μηδαμινές” θερμίδες

Αυτό είναι για τους περισσότερο προχωρημένους που δεν πιστεύουν ακόμα ότι τα αβγά προκαλούν καρδιακά, τα λιπαρά δεν γίνονται λίπος, έχουν δοκιμάσει δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακα και άλλα ψαγμένα.

Δεν μπορείτε να τρώτε “όσο” θέλετε.

“Προφανώς” θα πουν μερικοί; Μην το λέτε τόσο σίγουρα.

Όσοι έχετε διαβάσει λίγο παραπάνω για δίαιτες με εύκολο χάσιμο βάρους/λίπους θα έχετε σίγουρα συναντήσει κάποιες που λένε ότι μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε χωρίς τύψεις, αρκεί να κρατήσετε μερικούς κανόνες.

Οι κανόνες μπορεί να είναι οτιδήποτε. Παλιά υποστήριζαν τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά επειδή το λίπος προφανώς αποθηκεύεται σαν λίπος. Μετά ήρθαν οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και όσο δεν ξεπερνούσατε τα 10/30/50/100 γραμμάρια κάθε μέρα, μπορούσατε να τρώτε όσο θέλατε. Τώρα μάλιστα περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το νεότερο trend!

Προβλέπω έναν συνδιασμό Crossfit για προπόνηση με βάρη, Les Mills για αερόβια και Acai Berry για συμπλήρωμα.

Οι θερμίδες θέλουν προσοχή, καλό θα ήταν να μην πιστεύετε στους φιδέμπορες που χρησιμοποιούν μόνο μια εικόνα για αποδεικτικό αυθεντίας, ότι σας λένε μην το παίρνετε τις μετρητοίς και πάντα να πειραματίζεστε.

Νούμερο ένα κανόνας σε κάθε δίαιτα, να βολεύει την καθημερινότητά σας και όχι να πρέπει να τα αλλάξετε όλα για να φάτε μια σαλάτα με κοτόπουλο στις 2.

 Ξαναδιαβάστε τις αλήθειες και ελπίζω να ξεκινήσετε την επόμενη  ημέρα σας με μια ανανεωμένη διάθεση!

(πηγή: zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips