Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ποιες είναι οι ασυνήθιστες παρενέργειες του άγχους;

Επειδή, όμως, το στρες βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα, καλό είναι να έχουμε ανοιχτές κεραίες και ανοιχτό μυαλό όσον αφορά στους τρόπους που θα εκδηλωθεί στον καθένα από εμάς.
Αέρια
Τα αέρια προκαλούνται, όταν τα οξέα του στομάχου αναδεύονται περισσότερο, όταν νιώθετε νευρικότητα και άγχος με αποτέλεσμα τα αέρια και το έντονο ρέψιμο να σας προκαλούν ακόμα περισσότερο άγχος, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο. Πέρα όμως από τα οξέα του στομάχου, γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεται και ο πιθανός βιαστικός τρόπος που καταναλώνετε το φαγητό, όταν αγχώνεστε και οι  μεγαλύτερες ποσότητες αέρα που εισπνέετε όταν είστε αγχωμένοι και οι ανάσες σας είναι πιο κοφτές και γρήγορες.

Παγωμένα άκρα
Όταν αγχώνεστε, το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα στον κορμό σας και τα ζωτικά σας όργανα, καθώς αυτά έχουν προτεραιότητα σε κρίσιμες καταστάσεις και συνθήκες, όπως ερμηνεύει το σώμα το έντονο άγχος και στρες, είτε είστε αντιμέτωποι με μια αρκούδα στο παγωμένο δάσος, είτε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Κατά συνέπεια μένουν τα άκρα χωρίς επαρκή κυκλοφορία αίματος, με αποτέλεσμα να παγώνουν, αφού πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί, από τις άμυνες του οργανισμού, η φροντίδα της καρδιάς και των άλλων οργάνων.

Δερματικές αντιδράσεις
Η σχέση δέρματος και συναισθημάτων είναι πολύ στενή, λαμβάνοντας υπόψη το πιο απλό, που είναι το κόκκινο χρώμα που  παίρνουν τα μάγουλά σας, όταν ντρέπεστε. Με τον ίδιο τρόπο, το άγχος διεγείρει δερματικές ευαισθησίες και αλλεργίες, καθώς τα συχνά φαινόμενα αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα, υποσκάπτουν τις άμυνες του οργανισμού με αποτέλεσμα να εμφανίζει δερματολογικές ευαισθησίες, εκεί που πριν δεν υπήρχαν.

Το συχνό χασμουρητό
Χασμουριόμαστε, όταν βαριόμαστε, όταν είμαστε κουρασμένοι, αλλά και όταν είμαστε αγχωμένοι. Αυτό συμβαίνει σε κάποια άτομα που βιώνουν συχνά στρες και παρατηρείται επιτάχυνση της αναπνοής τους, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται και η αντίστοιχη οξυγόνωση του εγκεφάλου. Γι’ αυτό το λόγο και δεδομένης της κοφτής αναπνοής, ο εγκέφαλος κρίνει ότι δεν λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, δίνοντας έτσι την εντολή για βαθιές εισπνοές, που ουσιαστικά είναι τα χασμουρητά.

Χάνετε επαφή με το περιβάλλον
Τα σοβαρά και έντονα επεισόδια άγχους μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ότι χάνετε επαφή με την πραγματικότητα και ότι ο περιβάλλον χώρος είναι αποτέλεσμα ονείρου ή κάποιας ψευδαίσθησης. Και σε αυτή την περίπτωση, το σώμα έχει μπει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προσπαθώντας να περιορίσει την επίδραση άσχετων ερεθισμάτων από το περιβάλλον, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μονάχα το τρέχον πρόβλημα, που στην περίπτωσή μας είναι το οξύ άγχος.

(πηγή: clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips