Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Στον «αστερισμό» του 10ου διεθνούς μαραθωνίου η Θεσσαλονίκη

Στον αστερισμό του 10ου Διεθνούς Μαραθώνιου κινείται από το πρωί η Θεσσαλονίκη.
Περισσότεροι από 20.000 δρομείς κινούνται αυτήν την ώρα και υπό βροχή στην διαδρομή από την Πέλλα με τερματισμό τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Το zougla.gr και το afasia.gr είναι υπερήφανοι χορηγοί της ομάδας τρεξίματος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση που θα αγωνιστούν στο 10ο Διεθνή Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης στους αγώνες 5 και 10 χλμ. Σκοπός της συμμετοχής των μελών του συλλόγου είναι η ενημέρωση για την σπάνια ασθένεια της νευροϊνωμάτωσης και τις ιδιαιτερότητές της.

Ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους όσους θα συμμετέχουν !

Λίγα λόγια για το σύλλογο και τις δράσεις του

Ο Πανελλήνιος σύλλογος Ασθενών και φίλων Πασχόντων από Νευροινωμάτωση «Ζωή με NF» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία πασχόντων της νόσου, με κύριους στόχους:

τη στήριξη (ψυχολογική, ηθική, οικονομική) και ενημέρωση, με βάση τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, των ασθενών με νευροϊνωμάτωση και των οικογενειών τους, καθώς και τις παροχές και τα δικαιώματα που τους παρέχει η κείμενη νομοθεσία,

την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης, τη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με τη νόσο καθώς και την καταπολέμηση του στιγματισμού των ασθενών και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, τη διεκδίκηση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαιδευτική, παραγωγική, κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική ζωή της χώρας,
τη δημιουργία κλινικών NF με όλες τις ειδικότητες σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τη διεκδίκηση βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής ασθενών με NF στα πλαίσια της ισοπολιτείας και ισονομίας καθώς και η διεκδίκηση ενεργούς συμπαράστασης των ασθενών από τους κρατικούς φορείς,
τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαλέξεων και συνεδρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση των μελών του Συλλόγου, της κοινής γνώμης, αλλά και των Επαγγελματιών Υγείας, τη συνεργασία με όλες τις ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, αλλά και επιστημονικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η Νευροϊνωμάτωση είναι μία σπάνια πάθηση που προσβάλλει άτομα όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Πρόκειται για γενετική διαταραχή με νευρολογικές, μυοσκελετικές, οφθαλμολογικές, ακοολογικές (NF2) και δερματικές ανωμαλίες ή βλάβες, αλλά και προδιάθεση για νεοπλασία.

Διακρίνεται σε τρεις τύπους:

1. Νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1) ή Νόσος Von Recklinghausen. Είναι ο πιο συχνός τύπος και αφορά περισσότερο από 85% των περιπτώσεων. Εμφανίζεται με συχνότητα 1:3.000 γεννήσεις.
2. Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ (NF2). Εμφανίζεται με συχνότητα 1:25.000 γεννήσεις.

3. Σβανωμάτωση (Schwannomatosis). Η οποία είναι ακόμα πιο σπάνια με συχνότητα 1:40.000 γεννήσεις.

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips