Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το νέο ατομικό ρολόι που δεν χάνει δευτερόλεπτο σε 15 δισεκατ. χρόνια

Οι φυσικοί δημιούργησαν ένα νέο ατομικό ρολόι το οποίο είναι το πιο ακριβές που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων δεν θα κερδίσει ούτε θα χάσει δευτερόλεπτο σε διάστημα 15 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Πρόκειται για ένα οπτικό ρολόι πλέγματος το οποίο χρησιμοποιεί άτομα στροντίου και είναι τρεις φορές πιο ακριβές από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

Με την εφεύρεση του νέου ρολογιού, οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να αντικαταστήσουν το ισχύον πρότυπο χρονομέτρησης από ατομικό ρολόι Καισίου. Το ρολόι αυτό χρησιμοποιείται για να ρυθμιστεί η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, UTC). Ο λόγος που ο ακριβής χρόνος είναι τόσο σημαντικός είναι για δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές τηλεοράσεις.

Η ομάδα θεωρεί ότι ο ακριβής χρόνος μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς όπως η κβαντομηχανική.

Το τωρινό ατομικό ρολόι Καισίου έχει ακρίβεια κατά την οποία μπορεί να χάσει μόνο 1 δευτερόλεπτο σε 100 εκατομμύρια χρόνια. Το νέο ατομικό ρολόι μετράει τον χρόνο με τον εντοπισμό των φυσικών δονήσεων ή ατόμων στροντίου στο κόκκινο φως λέιζερ. Έχει βελτιωμένη σταθερότητα κατά 50% σε σύγκριση με το παλιό ρολόι. Τέλος, είναι τόσο ακριβές που μπορεί να μετρήσει ακόμη και τις ελάχιστες αλλαγές που γίνονται στο πέρασμα του χρόνου από διαφορετικά υψόμετρα.

πηγή: techblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips