Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Τι κρασί ταιριάζει στα εορταστικά, πασχαλινά τραπέζια;

Το Πάσχα αποτελείται από δύο στάδια: στο ένα, το πρώτο, το φαγητό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αφού οι μέρες επιβάλλουν νηστεία και αποχή από γεύσεις που συνδέονται με κρέας, γαλακτοκομικά κ.ο.κ. Στο δεύτερο στάδιο, όμως, το τραπέζι γεμίζει και πάλι με διάφορες παραδοσιακές γεύσεις, με κρέατα που δεν τιμάμε συχνά. Κι εκεί είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε τις πασχαλιάτικες αυτές γεύσεις με το κατάλληλο κρασί.

Σαλάτες, συνοδευτικά με μοσχοφίλερο: Προτού μπείτε στο ψητό, οι σαλάτες και τα διάφορα ορεκτικά του εορταστικού τραπεζιού μπορούν άνετα να συνδυαστούν με Μοσχοφίλερο, το οποίοι είναι μια καλή επιλογή για να «ανοίξει» το γεύμα σας. Το Μοσχοφίλερο είναι ένα από τα πιο αρωματικά σταφύλια της Ελλάδας, με ωραία οξύτητα και γεμάτο φρεσκάδα που θα δώσει το ιδανικό… εναρκτήριο λάκτισμα.

Μαγειρίτσα με ασύρτικο: Διχάζοντας τους Έλληνες σε λάτρεις και εχθρούς της, η μαγειρίτσα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό με αρνίσια συκωταριά, κρεμμύδια, άνηθο και άλλα μυρωδάτα συστατικά που ζητά ένα πλούσιο και αρωματικό κρασί με οξύτητα για να τη συνοδέψει. Μια πολύ καλή επιλογή εν προκειμένω είναι το Ασύρτικο ή ένα μείγμα Ασύρτικου με Μαλαγουζιά για λιγότερη οξύτητα, ενώ καλή επιλογή θεωρείται και ένα Sauvignon Blanc.

Αρνί σούβλας με ξινόμαυρο: Μπαίνοντας στο… ψητό του Πάσχα, το αρνί είναι ίσως το πιο αγαπημένο κρέας της περιόδου. Πλούσιο σε λιπαρά, με έντονη γεύση και με πέτσα που στέλνει τη χοληστερίνη μας στα ύψη, το αρνί χρειάζεται να συνοδευτεί με ξινόμαυρο, ένα κρασί με έντονο χρώμα και πλούσιο άρωμα, η οξύτητα του οποίου θα δέσει ιδανικά με το συγκεκριμένο, λιπαρό κρέας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να το ταιριάξετε με ένα τανικό και πλούσιο στο στόμα Cabernet Sauvignon.

Αρνί φούρνου με αγιωργίτικο: Όπως θα έχετε διαπιστώσει τις φορές που δεν κάνατε Πάσχα στην εξοχή και το αρνί του πασχαλινού τραπεζιού προερχόταν από το φούρνο κι όχι από τη σούβλα, το κρέας και η γεύση του είναι αρκετά διαφορετική στο στόμα. Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό κρασί μάλλον κινείται σε κάτι λιγότερο τανικό και το αγιωργίτικο, μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα απογειώσει το αρνί φούρνου.

Κατσίκι με merlot: Μπορεί το λίπος του να είναι λιγότερο από το αρνί και να αποτελεί μια πιο… υγιεινή επιλογή κρέατος -αν θα μπορούσε ποτέ να χαρακτηριστεί κάτι υγιεινό σε αυτό το πλούσιο σε λιπαρά τραπέζι- το κατσίκι, όμως, δεν διαφέρει και πολύ από το αρνί, όσον αφορά το ιδανικό. Και πάλι το αγιωργίτικο κινείται μέσα στα όρια του ιδανικού, ενώ ένα merlot, φινετσάτο και λεπτό, με μαλακές τανίνες, χαμηλή οξύτητα και υψηλή αλκοόλη, θα μπορέσει να πετύχει το σκοπό του.

Κοκορέτσι με ξινόμαυρο: Όπου σούβλα, το ξινόμαυρο είναι… βασιλιάς. Και στο κοκορέτσι, λοιπόν, το ίδιο το ξινόμαυρο ή το «πάντρεμά» του με άλλες ποικιλίες, διαθέτει την οξύτητα και τις τανίνες που χρειάζεται το πιπαρό και πικάντικο κοκορέτσι.

Γαρδούμπες με Cabernet Sauvignon: Η γαρδούμπα, αυτό το μικρό… δέμα με έντερα αρνιού ή κατσικιού τυλιγμένα με εντόσθια, θέλει οπωσδήποτε το κόκκινό της, ένα πλούσιο ερυθρό κρασί που θα αναδείξει τη γεύση της. Το Cabernet Sauvignon βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επιλογών, ενώ καλά μπορεί να ταιριάξει και με Merlot, αλλά και με Syrah.

πηγή: clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips