Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

8 τρόποι για να ετοιμάσετε το σπίτι σας για το καλοκαίρι

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα έχετε ένα δροσερό καλοκαίρι ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία χτυπήσει κόκκινο!

1. Θα γνωρίζετε πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα δημιουργείται κενό στα κουφώματα, σε πόρτες και παράθυρα. Επισκευάστε αυτά τα κενά, είτε με τη βοήθεια σιλικόνης, είτε κάποιας κολλητικής ταινίας, ώστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία εντός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα και να μην αφήνετε τη ζέστη να εισβάλει στο σπίτι.

2. Προσαρμόστε τη φορά του ανεμιστήρα οροφής, ώστε να λειτουργεί αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και να καταφέρνει να σας δροσίζει με φυσικό τρόπο  και να μην αναγκάζεστε να καταφεύγετε στην ενεργοβόρα λύση του κλιματιστικού. Η δροσιά που σχηματίζεται από τον ανεμιστήρα είναι σαφώς πιο φιλική στον άνθρωπο, από τις χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρει το air condition.

3. Αν δεν έχετε κουρτίνες, ίσως το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος να αγοράσετε, καθώς είναι απαραίτητες για την προστασία του σπιτιού από τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Κρατάτε τις κλειστές τις περιόδους της ημέρας που ο ήλιος χτυπάει το σπίτι και έχετε στο νου σας τα δυτικά δωμάτια που ζεσταίνονται περισσότερο τις απογευματινές ώρες της ημέρας.

4. Ελέγξτε τη μόνωση των κουφωμάτων, ώστε να είστε σίγουροι ότι η καλή δουλειά που κάνετε κρατώντας χαμηλές τις θερμοκρασίες εντός σπιτιού δεν θα χαλάσει από την εισβολή του ζεστού καλοκαιρινού αέρα της πόλης. Τσεκάρετε από νωρίς πόρτες και κυρίως παράθυρα για τυχόν κενά ή ραγίσματα στα κουφώματα που χρειάζονται επισκευή.

5. Φροντίστε εγκαίρως για τo γενικό service και την αντικατάσταση των φίλτρων του κλιματιστικού, καθώς τα μη καθαρισμένα φίλτρα μπλοκάρουν την ομαλή ροή του αέρα, ενώ αν στην οικογένειά σας είστε αλλεργικοί, τότε επιβάλλεται η συχνή αντικατάσταση των φίλτρων  για την προστασία από τα αλλεργιογόνα που έχουν εγκατασταθεί πάνω σε αυτά.

6. Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο, βάζετε σε λειτουργία τον εξαερισμό, καθώς οι ατμοί και η υγρή ατμόσφαιρα που δημιουργείτε στο μπάνιο, μεταφέρονται σε διπλανά δωμάτια και στο διάδρομο όταν ανοίγετε την πόρτα. Φροντίστε για τη σωστή λειτουργία του εξαερισμού για να παραμένει ο αέρας εντός σπιτιού στεγνός και δροσερός.

7. Χρησιμοποιείτε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και όχι μόνο για λόγους ενέργειας και οικονομίας στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι λάμπες αυτές εκπέμπουν πολύ λιγότερη θερμότητα από τις λάμπες αλογόνου και έτσι έχουν λιγότερες συνέπειες στην συνολική θερμοκρασία του δωματίου.

8. Φροντίστε, είτε φυτεύοντας ένα δέντρο, είτε με τη χρήση ενός στέγαστρου να παρέχετε σκίαση στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Η απόδοσή του αυξάνεται σημαντικά, όταν λειτουργεί σε κανονικές θερμοκρασίες και όχι υπό τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας.

πηγή: clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips