Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Έξυπνη απώλεια λίπους

Αν έχετε συχνά παραπονεθεί ότι κάποια δίαιτα δεν δούλεψε για εσάς, ήρθατε στο σωστό σημείο. Παρακάτω δίνουμε τα 3 σημαντικότερα στοιχεία σε μία δίαιτα, αλλά και πρακτικές εφαρμογές στο τέλος για το πως να τα αξιοποιήσετε χωρίς να χάσετε τον χρόνο σας και τα λεφτά σας, αλλά μόνο το λίπος σας.

1) Οι θερμίδες έχουν τον πρώτο λόγο

Πολλά έχουν ακουστεί για συνδυασμούς τροφών, χρονισμό γευμάτων ή μέχρι και απαγόρευση συγκεκριμένων φαγητών για να μπορέσουμε να χάσουμε λίπος.

Η αλήθεια όμως είναι πως όταν στις έρευνες, οι θερμίδες είναι ελεγχόμενες από τους ερευνητές, σχεδόν πάντα ο κόσμος χάνει λίπος. 

Λίγα ή πολλά γεύματα, φαγητό το βράδυ ή όχι, δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή υψηλή, όλα αυτά, σε υγιή πληθυσμούς, έχουν ελάχιστη πρακτικότητα αν δεν φροντίζουμε οι θερμίδες που καταναλώνουμε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε.

2) Ταιριάξτε την δίαιτα στην ζωή σας, όχι την ζωή σας στην δίαιτα

Αν οι θερμίδες είναι ο βασιλιάς στο χάσιμο λίπους, τότε το ταίριασμα της δίαιτας στην ζωή σας, είναι η βασίλισσα.

Με τους γρήγορους ρυθμούς που έχει αποκτήσει η σημερινή ζωή, βρίσκουμε τους εαυτούς μας να ακολουθούμε τις δίαιτες των άλλων που μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική καθημερινότητα από εμάς. 

Αποτέλεσμα; Προσπαθούμε να φάμε ντε και καλά πρωινό όταν δεν προλαβαίνουμε, θεωρούμε ότι τα τακτικά γεύματα θα μας δώσουν κάποιο πλεονέκτημα και ενώ δεν έχουμε καταφέρει να φάμε ένα καλό γεύμα όλη την ημέρα, κόβουμε το βραδινό επειδή κάποιος είπε ότι θα γίνει λίπος.

Οι καλύτεροι διαιτολόγοι στο κόσμο έχουν καταλάβει ότι το μονοπάτι με την λιγότερη αντίσταση στο θέμα διατροφής, είναι να θυμούνται πρώτον αυτό που είπαμε για τις θερμίδες και μετά να μην επιβάλλουν να βγαίνουμε πολύ εκτός προγράμματος από την ημέρα μας για να φάμε κάτι. 

3) Βασιστείτε στην πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη, όταν έχουμε βρει πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε, είναι το κύριο συστατικό σε μια δίαιτα, που βοηθά σε μια πληθώρα διαδικασιών που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. 

Ίσως από τα πιο σημαντικά της οφέλη όμως, είναι η διατήρηση του μυϊκού ιστού κατά την διάρκεια μιας δίαιτας, ενώ παράλληλα χάνουμε λίπος. Ο συνδυασμός αυτός χάσιμου λίπους και διατήρησης μυϊκού ιστού, φέρνουν μια πολύ αισθητική αλλαγή στο σώμα.

Θα υπήρχε διαφορά αν χάναμε λίπος και μυϊκό ιστό κατά την διάρκεια της δίαιτας; Οι παρατηρήσεις αρκετών ανθρώπων λένε πως ναι. 

Η ταυτόχρονη μείωση λίπους και μυϊκού ιστού φαίνεται να προκαλεί απλά μια “σμίκρυνση” του σώματος που είχαμε πριν την δίαιτα, χωρίς να μας δίνει την αισθητική αλλαγή που θέλαμε. Η κοιλιά μας παραμένει κάπως φουσκωμένη, τα ψωμάκια είναι εκεί που ήταν, τα πόδια μας παραμένουν μεγάλα και τα χέρια μας κρεμασμένα.

Συνδυάζοντας ότι μάθαμε:

Μάθετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε λίγο πολύ μέσα στην εβδομάδα σας (Δευτέρα μέχρι Κυριακή) και βγάλτε κάποιον μέσο όρο. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι σταθεροί σε καλές διατροφικές συνήθειες Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, αλλά το Σαββατοκύριακο τις χαλάνε.

Αν δεν είστε σίγουροι για το μέτρημα θερμίδων, υπάρχουν αρκετές σελίδες στο internet με βάση δεδομένων για πολλά φαγητά που μπορούν να σας κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Ψάξτε απλά “calorie counting” και θα βρείτε.

Όταν έχετε μια καλή ιδέα των θερμίδων σας, μειώστε τις κατά 400-500 ανά μέρα.

Μετά από αυτή την μείωση, φροντίστε να επιλέξετε τροφές με πρωτεΐνη που σας αρέσουν, αρκετή ώστε να είναι στο 25-40% των θερμίδων σας. 

Φροντίστε οι υπόλοιπες θερμίδες να προέρχονται από τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά και που είναι θρεπτικά. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, ρίζες, δημητριακά, μια μικρή ποσότητα καλών λιπαρών κλπ.

Μην φοβηθείτε να βάλετε κάποια μικρή λιχουδιά αν νιώθετε στέρηση. Οι θερμίδες έχουν πάλι τον πρώτο λόγο και με το να κόψετε κάποια τροφή μαχαίρι, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο, δεν θα σας κάνει καλό ψυχολογικά.

Τέλος, φροντίστε να τρώτε τα γεύματα που φτιάξατε όποτε μπορείτε στην ημέρα σας. Δεν προλαβαίνετε για πρωινό και έχετε χρόνο να φάτε τις μισές και βάλε θερμίδες το βράδυ; Κανένα θέμα. 

Θυμηθείτε, θερμίδες και ταίριασμα της δίαιτας στην ζωή σας είναι τα σημαντικότερα στοιχεία όταν προσπαθείτε να χάσετε λίπος. Αφήστε χρονισμούς, συνδυασμούς, περιορισμούς, απαγορεύσεις και άλλες ανεδαφικές τακτικές και είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε τον στόχο σας.

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips