Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για μια καλή σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, κάθε επιπλέον ώρα ύπνου αυξάνει κατά 14% την πιθανότητα μιας γυναίκας να έρθει σε σεξουαλική επαφή με το σύντροφο της μέσα στην επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της υγιούς σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης στις γυναίκες, ακόμα και όταν αυτές είναι πλήρως υγιείς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 171 γυναίκες, φοιτήτριες, στις οποίες ζητήθηκε να καταγράψουν ημερολόγιο τις ώρες ύπνου τους για 14 συνεχόμενες μέρες και να αναφέρουν εάν την επόμενη ημέρα είχαν σεξουαλική επαφή. Οι περισσότερες ώρες ύπνου βρέθηκαν να συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας την επόμενη ημέρα, αλλά και με καλύτερη διέγερση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην περιορισμένη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας. Οι περισσότερες όμως από τις μελέτες αυτές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια μεμονωμένη χρονική στιγμή. Η παρούσα μελέτη όμως, εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική επιθυμία και τις ώρες του ύπνου μέσα σε μια περίοδο 14 ημερών και τα ευρήματα της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί η ποιότητα ύπνου μιας γυναίκας που δεν έχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, καθώς ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν πως αν και είναι ευρέως γνωστό ότι η έλλειψη νυχτερινού ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία, αυτό δε φαίνεται να εξηγείται από κάποια αλλαγή στη διάθεση ή από μια διαταραχή του συναισθήματος, καθώς η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους των γυναικών.

Το μήνυμα είναι σαφές: Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, ενώ παράλληλα επηρεάζει πολλές συνιστώσες της. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση, τη γενική υγεία και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε μέσα στο Μάρτιο στο Journal of Sexual Medecine και θεωρείται μια από τις λίγες μελέτες που αναδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τη σεξουαλική υγεία.
Επισημαίνεται βέβαια, ότι χρειάζεται προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς η μελέτη αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίου- αποτελέσματος. Τα ευρήματά της ωστόσο είναι πολύ σημαντικά και ανοίγουν το δρόμο για το σχεδιασμό νέων, προοπτικών, συγκριτικών μελετών. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι σύντροφοι έχουν ένα επιπλέον τρόπο να περιφρουρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή, βοηθώντας ο ένας τον άλλο στη διατήρηση μιας υγιούς ρουτίνας ύπνου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips