Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Μυστηριώδης τεράστια τρύπα στη Σιβηρία μετατρέπεται σε λίμνη

Τεράστια τρύπα γεμάτη νερό εμφανίστηκε προ ημερών σε περιοχή της Σιβηρίας, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες λόγω του μεγέθους της.

Το φαινόμενο των τεραστίων τρυπών που εμφανίζονται από το πουθενά και δίχως την παραμικρή εξήγηση από τους γεωλόγους, έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τις ρωσικές αρχές, καθώς το τελευταίο «κρούσμα» καταγράφηκε σε περιοχή που περιέχει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η γιγαντιαία τρύπα εμφανίστηκε αρκετά κοντά στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις άντλησης φυσικού αερίου της Gazprom, Bovanenkovo, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Yamal. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσθετους κρατήρες, οι οποίοι εμφανίζονται γύρω από την τρύπα. Ολόκληρη η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.Ο αρχικός κρατήρας ανακαλύφθηκε πέρυσι και σταδιακά, γέμισε με νερό, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε λίμνη. Η στάθμη του νερού έχει αυξηθεί κατά δέκα μέτρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εξακολουθήσει να αυξάνει.

Ειδικοί επιστήμονες πήραν δείγμα από τον πυθμένα της τρύπας, διαπιστώνοντας πως είναι εξαιρετικά ασταθής. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, ο κίνδυνος να υπάρξει απότομη κατακρήμνιση είναι πολύ μεγάλος. Πριν λίγους μήνες διαπιστώθηκαν και άλλοι μικρότεροι κρατήρες, ενώ υπάρχουν αναφορές από κατοίκους της περιοχής για κλιμάκωση του φαινομένου.

Το ανεξήγητο της όλης υπόθεσης έχει προκαλέσει τη γέννηση διαφόρων εικασιών, όπως λόγου χάρη ότι δημιουργούνται από... UFO, ή ότι αποτελούν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι επιστήμονες έχουν να παρουσιάσουν μία θεωρεία, η οποία όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ώστε να αποτελεί επίσημη θέση. Σύμφωνα με αυτή, η διαδικασία σχηματισμού των κρατήρων προκαλείται από την τήξη του μόνιμου στρώματος του πάγου και με τη συμβολή των υπόγειων αερίων στρωμάτων, προκαλούν τη γέννηση λόφων, οι οποίοι «διαλύονται» ξαφνικά και δημιουργούν τους συγκεκριμένους κρατήρες.

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips