Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να καθόμαστε στην άμμο

Αναλύσεις στο νερό και την άμμο σε παραλίες της Χαβάης έδειξαν ότι η άμμος περιέχει άφθονα βακτήρια που υποδηλώνουν μόλυνση από κόπρανα, όπως τα e.coli (κοινώς: κολοβακτηρίδιο) και ο εντερόκοκκος. Μάλιστα οι συγκεντρώσεις αυτών των βακτηρίων στην άμμο ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι στο νερό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα λένε ότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως η θάλασσα μολύνεται από τα λύματα που πετιούνται στο νερό.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, ώστε συχνά-πυκνά ανακοινώνεται ότι ορισμένες παραλίες είναι «ακατάλληλες» για κολύμβηση (τους δίνεται μία «κόκκινη σημαία», όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και στη χώρα μας).

Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα βακτήρια από τα λύματα καταλήγουν στις παραλίες όπου με το πέρασμα του χρόνου οι συγκεντρώσεις τους φτάνουν να είναι 10 έως 100 υψηλότερες απ’ ό,τι στο παρακείμενο θαλασσινό νερό!
Οι επιστήμονες της Χαβάης θέλησαν να εξετάσουν γιατί συμβαίνει αυτό και έτσι πήραν δείγματα από την παραλία Κουαλόα της νήσου Ουάχου και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια είχαν την τάση να πεθαίνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό στην άμμο της παραλίας απ’ ό,τι στο νερό, επειδή ενσωματώνονταν σε «βιομεμβράνες» της άμμου που τους παρείχαν «καταφύγιο».

Επιπλέον, μέσα στην άμμο ήταν προστατευμένα από τον ήλιο, ο οποίος μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους, ενώ αντιθέτως, στα ρηχά νερά ήταν εντελώς εκτεθειμένα σε αυτόν και έτσι πέθαιναν πού γρήγορα.

Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ότι η μολυσμένη από τα λύματα άμμος της παραλίας μπορεί να λειτουργεί ως χρόνια πηγή βακτηρίων, μολύνοντας τους λυόμενους και παροδικά το παρακείμενο θαλασσινό νερό», εκτιμούν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τάο Γιαν, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο.

Οι λουόμενοι που θα έχουν σε επαφή ή κατά λάθος θα καταπιούν το μολυσμένο με τέτοια βακτήρια νερό μπορεί να εκδηλώσουν αντιστοίχως ουρολοιμώξεις, εξανθήματα ή πόνο στην κοιλιά και διάρροια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Environmental Science & Technology».

πηγή: govastileto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips