Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Πώς ο κακός ύπνος «διαβρώνει» τον αυτοέλεγχό μας

Πολλοί από εμάς στις μέρες μας δεν απολαμβάνουν πολλές ώρες ξεκούρασης και σίγουρα δεν κοιμούνται αρκετές ώρες τα βράδια. Άλλοι γιατί δουλεύουν μέχρι αργά στο γραφείο και άλλοι γιατί ξενυχτούν παρακολουθώντας ένα ακόμη επεισόδιο από την αγαπημένη τους σειρά.

Όμως, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να σας κάνει να χάσετε τον αυτοέλεγχο σας.

badnightsleep_inΟι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να πάρει αποφάσεις, με αποτέλεσμα να γίνει παρορμητικό και απρόσεκτο. Επιπλέον, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελαμτική ζωή του ατόμου που δεν κοιμάται καλά.

«Ο αυτοέλεγχος είναι μέρος της καθημερινής λήψης αποφάσεων. Όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες και ευκαιρίες, ο αυτοέλεγχος είναι αυτό το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θα του επιτρέψει να διατηρήσει μία ισορροπία» δήλωσε ο συγγραφέας, καθηγητής June Pilcher, του Πανεπιστημίου Clemson στη Νότια Καρολίνα.

«Η μελέτη μας διερεύνησε πως οι συνήθειες του ύπνου και ο αυτοέλεγχος είναι συνυφασμένα και πώς αυτά τα δύο “εργάζονται” από κοινού και επηρεάζουν την καθημερινότητα ενός ατόμου» πρόσθεσε ο June Pilcher.

«Η άσκηση αυτοελέγχου επιτρέπει σε κάποιον να κάνει καλύτερες επιλογές. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη σταδιοδρομία ενός ατόμου και την προσωπική ζωή» συμπλήρωσε ο δρ. Pilcher, σύμφωνα με τη dailymail.co.uk.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη έρευνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κακές συνήθειες στον ύπνο, μία από τις οποίες είναι να κοιμάται κανείς διαφορετικό αριθμό ωρών κάθε βράδυ, μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, η αύξηση του σωματικού βάρους και η εμφάνιση υψηλής πίεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Pilcher, εκτός από τον αυτοέλεγχο, το άτομο που δεν κοιμάται σωστά μπορεί να αναπτύξει εχθρικές συνήθειες, κάτι που μπορεί να φέρει προβλήματα στο σπίτι και τη δουλειά του.

Τέλος, αν κάποιος κοιμάται σωστά, εκτός του ότι θα αποφύγει τα παραπάνω, θα συμβάλει και σε ένα πιο σταθερό επίπεδο των ημερήσιων ενεργειακών του αποθεμάτων.

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips