Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Χαμηλή τεστοστερόνη ισούται με κατάθλιψη για τους άνδρες

Οι άνδρες με χαμηλότερα τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διαπιστώνει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Τζώρτζ Ουάσινγκτον.


Της Αρετής Διαμάντη
 Οι ερευνητές βρήκαν ότι περισσότερα από τα μισά από τα άτομα της μελέτης που είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψης, ή έδειχναν συμπτώματα της πάθησης, ενώ το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων λάμβανε ήδη φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια. Επίσης οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρέθηκαν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη ή τα καταθλιπτικά συμπτώματα εμφανίστηκαν στο 56% των ανδρών που συμμετείχαν στην μελέτη.

Τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως από τους όρχεις και βοηθά στη διατήρηση της παραγωγής σπέρματος ενός άνδρα, τη σεξουαλική ορμή, τη μυϊκή δύναμη και μάζα, την πυκνότητα των οστών. Οι άνδρες που δεν παράγουν μια «ικανή» ποσότητα τεστοστερόνης μπορεί να διαγνωστούν με μια κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδισμός. Δυστυχώς όμως οι μελετητές δεν ξέρουν ακριβώς ποιο είναι το σωστό επίπεδο της τεστοστερόνης για να μιλήσουν για φυσιολογικά και μη επίπεδα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου από τα αποτελέσματα της ορμόνης στους μύες, στα οστά, τον εγκέφαλο και τα αναπαραγωγικά όργανα, εξηγούν οι ερευνητές. Τα επίπεδα τεστοστερόνης γενικά κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής του άνδρα. Όμως τα επίπεδά της μειώνονται σταδιακά – περίπου 1% – από την ηλικία των 30 ή 40 ετών.

Η μελέτη
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανίχνευσαν τα ιατρικά διαγράμματα 200 ανδρών, με μέσο όρο ηλικίας τα 48, και είδαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους ήταν οριακά χαμηλά – μεταξύ 200 και 350 mg / dL. 
Επίσης εξέτασαν τα δημογραφικά στοιχεία των ανδρών, το ιατρικό ιστορικό τους, εάν κάνουν χρήση φαρμάκων και ποια είναι τα συμπτώματα του υπογοναδισμού τους και πόσοι από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και έχουν πάρει κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο για την κατάστασή τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας από τους συνομηλίκους τους στο γενικό πληθυσμό. Επίσης υπέφεραν από στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, λιγότερες στύσεις κατά τις πρωινές ώρες, είχαν πεσμένη την ενέργεια τους και είχαν διαταραχές στον ύπνο τους.

Η κατάθλιψη των ανδρών σε αριθμούς
Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν 62% για τους συμμετέχοντες στην ηλικία των 20 και 30, 65% για τους άνδρες στην ηλικία των 40 και 51% για εκείνους που είχαν φτάσει τα 50 τους χρόνια και 45% για εκείνους που ήταν 60 ετών και άνω.

πηγή: life2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips