Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Οι θετικές σκέψεις αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, αφού μας βοηθούν να βλέπουμε τα πράγματα χωρίς να εστιάζουμε σε προβλήματα της καθημερινότητας αλλά έχοντας μια πιο γενική εικόνα της ζωής μας.
Η διάσημη ψυχολόγος Barbara Fredrickson και συγγραφέας των βιβλίων ‘Positivity’ και ‘Love 2.0’, μίλησε στο αυστραλιανό περιοδικό Natural Health για την δύναμη που έχει η θετική σκέψη στην καθημερινότητα των ανθρώπων συστήνοντας τον διαλογισμό ως μέθοδο επίτευξης μιας υγιούς ψυχικής υγείας.

 «Τα θετικά συναισθήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα αρνητικά» λέει η ψυχολόγος εξηγώντας ότι σύμφωνα με έρευνες αυτό που έχει σημασία για τους ανθρώπους είναι η συχνότητα των θετικών συναισθημάτων και όχι η έντασή τους: «Ακόμα και συνηθισμένα γεγονότα της καθημερινής μας ζωής μπορούν να είναι πηγές μιας συναισθηματικής ανάτασης». Σύμφωνα με την ειδικό, τέτοια θετικά συναισθήματα είναι βιώματα μιας ευχάριστης κατάστασης, όπως η ευγνωμοσύνη, η έμπνευση, η χαρά και η γαλήνη.   

Η θετική σκέψη μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ασφάλειας αλλά και να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να χτίσουμε νέες ικανότητες. Όπως λέει η Fredrickson, αυτό που μας εμποδίζει καθημερινά από το να κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις είναι η έλλειψη ασφάλειας που νιώθουμε στην καθημερινότητα μας. Ανησυχούμε για το παρελθόν ή το μέλλον, ξεχνώντας την ασφάλεια που μπορεί να χαρακτηρίζει το παρόν μας.

πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips