Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Εξίσου ωφέλιμη με τη γυμναστική η βιταμίνη C για τους υπέρβαρους

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη με την τακτική σωματική άσκηση στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

H βιταμίνη C είναι εξίσου χρήσιμη με την άσκηση για την προστασία των αγγείων σε παχύσαρκους καθώς η λήψη της μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την άσκηση της πρόληψης της στένωσης των μικρών αιμοφόρων αγγείων σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, τα συμπληρώματα βιταμίνης C αποτελούν μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων που είναι αυξημένα σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με τους επιστήμονες να συγκρίνουν τα αποτελέσματα από τη λήψη βιταμίνης C και τη σωματική άσκηση λαμβάνοντας υπόψη τη δράση της πρωτείνης γνωστής ως "ενδοθηλίνη 1" .Τα αιμοφόρα αγγεία των παχύσαρκων ατόμων παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα της πρωτεΐνης ενδοθηλίνης (ΕΤ-1), η οποία προκαλεί στένωση των μικρών αγγείων. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπληρώματα βιταμίνης C που βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μπορούν επίσης να μειώσουν την ενδοθηλίνη 1, έπειτα από καθημερινή χορήγηση 500 mg βιταμίνης C. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι, έρευνα που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2013 είχε δείξει ότι, η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατόμων με άσθμα να αναπτύξουν βροχόσπασμο το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει η σωματική άσκηση.

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips