Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Tώρα είναι η εποχή για να φτιάξεις το καλύτερο «φάρμακο» για το κρύωμα!

Ο μούστος των σταφυλιών είναι το «γιατρικό» των χειμερινών ιώσεων!
Αν βράσεις μούστο, δηλαδή χυμό σταφυλιών, θα φτιάξεις πετιμέζι που είναι ένα φυσικό σιρόπι. Πώς αυτό το νόστιμο «μελένιο» σιρόπι μετατρέπεται σε φάρμακο για τα κρυολογήματα; Aν το ζεστάνεις μαζί με τσίπουρο! Τώρα είναι η εποχή που μπορείς να φτιάξεις ή να βρεις έτοιμο μούστο -κάνε μια βόλτα μέχρι τα Μεσόγεια και θα βρεις τον καλύτερο- για να προετοιμάσεις το «φάρμακό» σου, γιατί ο χειμώνας έρχεται!


Πετιμέζι
   Αν δεν θέλεις να αγοράσεις έτοιμο μούστο, φτιάξτον μόνη σου αποχυμώνοντας σταφύλια (πλύνε καλά τις ρόγες, στέγνωσέ τες, «ζύμωσέ» τες καλά με τα δύο χέρια και σούρωσε το χυμό). Βάλε το χυμό να βράσει και αφαίρεσεσυνεχώς τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου μία ώρα και το σπίτι μυρίζει υπέροχα!
   Μόλις μείνει το μισό σε όγκο σιρόπι, κατέβασε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. Το πετιμέζι είναι έτοιμο! Μοίρασέ το σε αποστειρωμένα μπουκάλια αν είναι πιο αραιό ή σε βαζάκια αν είναι πιο πυκνό και το διατηρείς όλο το χειμώνα.

   Τώρα έχεις τη βάση για το σούπερ «φάρμακο» για τον πονόλαιμο και τα κρυολογήματα του χειμώνα. Βράζεις ένα σφηνάκι τσίπουρο με ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι. Το πίνεις σχεδόν καυτό, γουλιά- γουλιά, και μετά πέφτεις για ύπνο. Τη νύχτα θα ιδρώσεις και όταν ξυπνήσεις θα είσαι εντελώς καλά, αφού ο ιός θα έχει εξοντωθεί!

Tip: Το πετιμέζι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, σε τηγανίτες, κρέμες και παγωτά, αντικαθιστώντας το μέλι ή το σιρόπι, ακόμη και σε μαρινάδες και ντρέσινγκ για σαλάτες ή για να ενισχύσεις τη γεύση διαφόρων φαγητών. Επίσης μπορείς να φτιάξεις υπέροχα μουστοκούλουρα και μουσταλευριά ή να το χρησιμοποιήσεις -αντί για ζάχαρη- όταν φτιάχνεις μαρμελάδα.

πηγή: faysbook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips