Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγή ώρας – Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Προβληματισμό και αρκετές συζητήσεις φέρνει η αλλαγή της ώρας η οποία γίνεται στη Βόρεια Ευρώπη, Ευρώπη και σε πολύ λίγες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, στο Ιράν και στη Μογγολία.


Η αλλαγή ώρας δύο φορές το χρόνο έχει ξεσηκώσει συζητήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία. Οι ειδικοί λένε ότι η χειμερινή ώρα γίνεται πιο εύκολα δεκτή από τον οργανισμό μας απ' ότι η θερινή, αφού ο οργανισμός τείνει έτσι κι αλλιώς, να επιβραδύνει τους ρυθμούς του όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Πάντως, αυτή η αλλαγή μπορεί να παράξει την αντίδραση ενός μικρού jet lag που αισθάνεται κάποιος όταν βιώνει αλλαγή ζώνης ώρας μέσα σε μία ημέρα.

Μελέτες ζητούν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στους πεζούς από τους οδηγούς στην είσοδο της χειμερινής ώρας, καθώς νυχτώνει πιο νωρίς. Όπως διαπίστωσαν, κατά τις ημέρες της αλλαγής παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων και της σοβαρότητας τους. Παρότι πάντως παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν και μία εξήγηση.

Επίσης, μία άλλη πτυχή της αλλαγής της ώρας είναι και η επιρροή που ασκείται στην ποιότητα του ύπνου. Οι επιστήμονες λένε ότι μεγαλύτερη επιρροή ασκούν η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ηλεκτρονικές συσκευές, παρά το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και το αντίστροφο.

Καμιά διαφορά δεν παρατηρήθηκε επίσης στη διάθεση για ύπνο, αφού παλιότερα ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεαζόταν από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως στις σύγχρονες κοινωνίες με τη θέρμανση στα σπίτια το σώμα διατηρείται στην ίδια θερμοκρασία.

πηγή: govastileto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips