Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το δίδυμο που σώζει τα μάτια

Πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτες λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα βλέφαρα αλλοιώνουν τη φρεσκάδα και νεανική όψη της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Κ και η καφεΐνη είναι δύο συστατικά που με την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους . Αξίζει λοιπόν να τα γνωρίσουμε καλύτερα…..

Είναι σίγουρα το πιο ευαίσθητο σημείο. Όχι μόνο γιατί η επιδερμίδα είναι εκ φύσεως 10 φορές πιο λεπτή και μόνιμα εκτεθειμένη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις, αλλά επιπλέον γιατί είναι η πιο …δραστήρια περιοχή του προσώπου. Τουλάχιστον 10.000 φορές την ημέρα ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα! Ο λόγος φυσικά για τα μάτια, τον καθρέφτη της ψυχής αλλά και της καθημερινότητάς μας στα οποία αποτυπώνεται έντονα η κόπωση και οι κακές συνήθειες, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Τα πρησμένα βλέφαρα και οι μαύροι κύκλοι είναι τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα, τα οποία συχνά εμφανίζονται ήδη από τη δεκαετία των είκοσι χρόνων. Αφήνοντας κατά μέρος τις περιπτώσεις που οι μαύροι κύκλοι είναι γραμμένοι στα γονίδια, οι λόγοι που η επιδερμίδα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή χάνει την υγιή της όψη μπορεί να είναι η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κατανάλωση αλμυρών και αλκοόλ, η ρινική συμφόρηση, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης, το στρες αλλά και τυχόν αλλεργίες.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα.

Μαύροι κύκλοι ή περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία. Για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, η μικροκυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Σταδιακά συγκεντρώνεται στην περιοχή και, εξαιτίας της πολύ λεπτής, σχεδόν διάφανης επιδερμίδας, διαγράφονται έντονα τα σκουρόχρωμα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό με το πέρασμα του χρόνοι οι μαύροι κύκλοι να γίνουν πιο έντονοι . Η μείωση του κολλαγόνου σε συνδυασμό με τη λέπτυνση της επιδερμίδας- λόγω της βιολογικής γήρανσης- δημιουργούν ένα… κενό στο συγκεκριμένο σημείο.Το κόκαλο κάτω από το μάτι μοιάζει να προεξέχει και η περιοχή γύρω από τα μάτια δείχνει πιο σκοτεινή.

Πρησμένα βλέφαρα. , ή περικογχικό οίδημα. Η τοπική απόφραξη του λεμφικού συστήματος οδηγεί στην κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση τοξινών στην περιοχή των ματιών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο των βλεφάρων.

2 σωτήρια... Κ

Βιταμίνη Κ. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκουμε στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, στα φυτικά έλαια, στο πράσινο τσάι , στη ρίγανη, στο βασιλικό, στα δαμάσκηνα, στα ακτινίδια , στις φράουλες, στη βρώμη, τα σιτηρά και τη σίκαλη. Η βιταμίνη Κ έχει πρωταρχικό ρόλο στην πήξη του αίματος και η έλλειψή της λοιπόν μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Μελέτες έδειξαν ότι η τοπική εφαρμογή προϊόντων σε μορφή τζελ με βιταμίνη Κ σε ποσοστό 2% μπορεί να απαλύνει τους μαύρους κύκλους στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Ενώ συνθέσεις με βιταμίνη Κ σε ποσοστό 1% και ρετινόλη 0,3% αποδείχτηκε ότι περιορίζουν αισθητά τα οιδήματα και επιταχύνουν την περίοδο επούλωσης της επιδερμίδας - από 11 έως 13 μέρες σε 5 έως 8- μετά από αισθητικές επεμβάσεις, προσδίδοντας και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στις ήδη αναγνωρισμένες επανορθωτικές.


Kαφεΐνη. Οργανική ουσία που βρίσκουμε στα φύλλα τσαγιού και στο κακαόδεντρο που χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη κοσμητολογία για την αποσυμφορητική , τονωτική αλλά και αντιοξειδωτική της δράση. Όταν περιλαμβάνεται σε προϊόντα για τα μάτια απομακρύνει την παραπανίσια ποσότητα νερού - σε υψηλή περιεκτικότητα όμως ενδέχεται να αφυδατώσει την επιδερμίδα-, μειώνει το οίδημα και τονώνει την επιδερμίδα. Συνήθως τη βρίσκουμε σε ποσοστό 3% , ο οποίο είναι ανεκτό από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Σε ιδανικές καταστάσεις, λένε οι ειδικοί, η καφεΐνη συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά - πεπτίδια , που τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου , βιταμίνες Α και Ε για αντιοξειδωτική προστασία και ενυδάτωση- έτσι ώστε να προσφέρουν στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών την ολοκληρωμένη αντιγηραντική φροντίδα που έχει ανάγκη.

πηγή: skingurus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips