Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τι πληγώνει τα μαλλιά;

Στις φυσιολογικές ορμονικές διαταραχές που τραυματίζουν, για καλή μας τύχη πρόσκαιρα, την υγεία της τρίχας, βάζουμε και εμείς…. το χεράκι μας. Στρες, κακή διατροφή και υπερβολικό styling ταλαιπωρούν σε καθημερινή βάση τα μαλλιά.


Καθημερινή εντατική «γυμναστική». Στο σώμα και στη διάθεση που ταλαιπωρούνται από τους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας προσθέστε και τα μαλλιά. Αν σε φυσιολογικές συνθήκες χάνουμε καθημερινά 80-100 τρίχες, σε περιόδους στρες και έντονης σωματικής κόπωσης - που, συχνά, συνοδεύεται από έλλειψη ύπνου και κακή διατροφή- οι θύλακες της τρίχας υπολειτουργούν, παραμένουν σε κατάσταση ύπνωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό, η κυκλοφορία αίματος αποδιοργανώνεται, όπως επίσης και η σωστή «τροφοδοσία» της τρίχας με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να καταλήγουν θαμπά και εύθραυστα. Το διαπιστώνετε 4-10 εβδομάδες μετά τη δύσκολη περίοδο και το φαινόμενο αυτό διαρκεί 3-6 μήνες, περίπου. Η εκ των έσω – μέσω της διατροφής- τόνωση του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία . Εμπλουτίστε γι αυτό το διαιτολόγιό σας με δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ω-3 λιπαρά οξέα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.


Εμμηνόπαυση. Η περίοδος στη διάρκεια της οποίας στον οργανισμό της γυναίκας, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, γίνεται «ορμονική επανάσταση». Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μείνουν αλώβητα τα μαλλιά; Η δραστική μείωση των οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων, που μένουν σταθερά, επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της τρίχας που από 4 έως 6 μειώνεται στα 2 έως 3 χρόνια. Αλλάζει άρδην η υφή των μαλλιών, γίνονται πιο λεπτά, θαμπά, άτονα και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται απώλεια μαλλιών κυρίως στο επάνω μέρος του κεφαλιού. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε την αλλαγή στα μαλλιά σας, τόσο πιο σύντομη θα είναι η περίοδος «θεραπείας», γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα μαλλιά επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Εννοείται ότι απαιτείται… χείρα βοηθείας. Ενίσχυση του οργανισμού με τις απαραίτητες βιταμίνες - κυρίως της ομάδας Β- , ιχνοστοιχεία και αμινοξέα όπως επίσης και περιποίηση με εξειδικευμένες φόρμουλες για λεπτά, αδύναμα μαλλιά.


Δείξε μου τα μαλλιά σου, να σου πω τι τρως. Ή, για την ακρίβεια, τι δεν τρως. Μαζί με τα νύχια είναι τα δύο σημεία του σώματος στα οποία αποτυπώνονται άμεσα οι διατροφικές ελλείψεις. Η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες , σε ποσοστό 95%, και χρειάζεται μεγάλα αποθέματα ενέργειας για να μεγαλώσει. Όταν λοιπόν λείπουν βασικά θρεπτικά συστατικά, τα μαλλιά είναι τα πρώτα που υποφέρουν και το δείχνουν. Η ισορροπημένη διατροφή αποδεικνύεται ο μόνος σίγουρος τρόπος για να τα διατηρείτε υγιή και πλούσια. Με ρόλο πρωταγωνιστή τις τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β – Β6, Β12 και βιοτίνη- φολικό οξύ και σίδηρο οργανώνετε το καθημερινό, διατροφικό πρόγραμμα για την αποτελεσματική οχύρωση του οργανισμού που εξασφαλίζει την καλή εικόνα και υφή των μαλλιών.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία…..συχνά βλάπτει. Όσο εσείς φροντίζετε για την άψογη εικόνα των μαλλιών με καθημερινές τεχνικές εργασίες- στέγνωμα, ίσιωμα- , τόσο περισσότερο διακινδυνεύετε την καλή υγεία τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε βρεγμένα μαλλιά , η βαφή σε πολύ ανοικτή απόχρωση …μακράν του φυσικού χρώματος όπου το ντεκαπάζ επιβάλλεται, η σφιχτή αλογοουρά εν ώρα εργασίας, ταλαιπωρούν τα μαλλιά που αφυδατώνονται, αδυνατίζουν, για να καταλήξουν ξηρά, άγρια, θαμπά και εύθραυστα. Τα προστατεύετε φροντίζοντας, καταρχάς, για την πλούσια ενυδάτωση τους με εξειδικευμένα προϊόντα leave-in, ρυθμίζοντας το πιστολάκι σε μέτρια θερμοκρασία έχοντας, ταυτόχρονα, κατά νου να κρατάτε…..αποστάσεις ασφαλείας από τα μαλλιά.

πηγή: skingurus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips