Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η σοκολάτα μάς κάνει πιο έξυπνους, λένε οι επιστήμονες

Το καλύτερο επιχείρημα για να καταναλώνει κανείς άφοβα σοκολάτα - με μέτρο όμως- δίνουν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Αυστραλίας, του Μέιν και του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας ότι ο γλυκός πειρασμός μας κάνει έξυπνους.

Όσοι καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και είναι πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους απ' όσους αποφεύγουν ή δεν θέλουν να την καταναλώσουν, τονίζουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως η μελέτη τους ενισχύει παλαιότερες επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι τα συστατικά της σοκολάτας επιδρούν πολύ θετικά στην πνευματική απόδοση των ατόμων. 
    
Η σοκολάτα έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του οργανισμού και το μυστικό της βρίσκεται στις φλαβονόλες που εμπεριέχονται στο σπόρο του κακάο. Πρόκειται για φυσικές ουσίες που ρυθμίζουν το λίπος στο αίμα, κατεβάζουν την πίεση και τη χοληστερίνη και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, ενώ βελτιώνουν τη μνήμη και την πνευματική απόδοση. 

Οι φλαβονόλες διαθέτουν κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Επηρεάζουν το αμυντικό σύστημα, επιδρούν θετικά στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν κατά κάποιο τρόπο από την αρτηριοσκλήρυνση και συνεπώς από το εγκεφαλικό. Την ίδια ώρα, πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η σοκολάτα ανεβάζει και τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που προκαλεί αισθήματα ευτυχίας και χαράς.

Η υπερβολική κατανάλωσή της, όμως, φέρνει και αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή αύξηση βάρους, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές.   

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips