Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Πρωινό: 6+1 ιδανικές τροφές για το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη αν ξεκινήσεις να τρως πρωινό αποφεύγοντας κάποια συχνά λάθη...

Μπορεί να συνηθίζεις να παίρνεις ένα καφέ (συχνά και από τον δρόμο) και σιγά σιγά μέσα στη διάρκεια της μέρας, να τσιμπολογάς ό,τι βρεις μπροστά σου για να περιορίσεις την αίσθηση της πείνας, αλλά αυτό είναι από τα χειρότερα που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου.

Παρακάτω θα δεις 6+1 ιδανικές τροφές για να συμπεριλάβεις στο πρωινό σου...

Προφανώς, δεν είναι οι μοναδικές τροφές που προτείνουμε για πρωινό αλλά είναι αυτές που συνήθως μπορείς να βρεις εύκολα στα ράφια του σουπερ-μάρκετ, χωρίς να φας τον κόσμο ψάχνοντας!

1. ΒΡΩΜΗ
Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, ένα είδος ίνας που έχει ήδη αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται τακτικά. Επίσης είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, και κάλιο.

2. ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το γιαούρτι είναι μεγάλη πηγή ασβεστίου και μπορεί να υπερηφανεύεται για την αφθονία του σε πρωτεΐνη. Μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώσεις αίσθημα πληρότητας όλο το πρωί. Επίλεξε ένα απλό, άπαχο γιαούρτι, και αν θες πρόσθεσε κάποια φρούτα για να του δώσει κάποια γλυκύτητα και άρωμα.

3. ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Δεν υπάρχει τίποτα σαν μια μπανάνα για πρωινό. Το κίτρινο αυτό φρούτο-ειδικά όταν είναι ακόμα λίγο πράσινο στις άκρες- είναι μια από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου (που σε βοηθά να χάσεις βάρος), και υδατανθράκων που σας κρατά με αίσθηση κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλούσιες σε κάλιο, ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο , οι μπανάνες είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για τα άτομα με υπέρταση.

4. ΑΥΓΑ
Τα αυγά είναι πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη D. Πλέον έχει απομυθοποιηθεί ο κίνδυνος που συνόδευε τη φήμη τους καθώς οι νέες έρευνες έχει δείξει ότι η χοληστερόλη στην τροφή μας έχει μικρότερη επίπτωση στη χοληστερόλη του αίματος από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

5. ΧΥΜΟΣ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ
Ο χυμός από cranberries γνωρίζουμε ότι βοηθά στον περιορισμό της βακτηριακής ανάπτυξης. Είναι περισσότερο γνωστός για την αποτροπή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), αλλά οι θεραπευτικές του δυνατότητες δεν σταματούν εκεί. Τα cranberries φαίνεται να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και από μελέτες μαθαίνουμε ότι μπορούν ακόμη και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά του καρκίνου των ωοθηκών.

6. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τα δημητριακά είναι κατηγορία-παγίδα. Δεν είναι όλα το ίδιο χρήσιμα για την υγεία μας. Ιδανικά, χρειάζεσαι κάτι με τουλάχιστον πέντε γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρη. Διάλεξε κάτι με πίτουρο, βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και φυσικά, ολικής άλεσης. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις το αγελαδινό γάλα, με γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού ή καρύδας.

7. ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ (ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ)
Οι υδατάνθρακες είναι ένα βασικό στοιχείο για το πρωινό, αλλά το είδος των υδατανθράκων που θα επιλέξεις μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στη συνολική θρεπτική αξία του γεύματός σου. Ένας απλός κανόνας, είναι ότι το σιτάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπου και αν βρίσκονται, στο ψωμί, στο τοστ, στα μάφινς, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από το λευκό αλεύρι.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ:

• Ντόνατς
• Σφολιατοειδή
• Τηγανιτά λουκάνικα και μπέικον
• Μπάρες δημητριακών με απουσία φυτικών ινών και υγιών λιπαρών
• Καφέδες και ροφήματα με σαντιγί
• Γλυκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips