Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ψαλίδα στα μαλλιά: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας.
Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτήν είναι να ανανεώσουμε το μήκος των μαλλιών. Και επειδή η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας, αν αλλάξουμε συνήθειες είναι σίγουρο ότι η ψαλίδα δεν θα εμφανιστεί ξανά. Από τις skingurus.

Τι είναι η ψαλίδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά προβλήματα που αλλοιώνει την όψη των μαλλιών. Όταν τα μαλλιά είναι πολύ ταλαιπωρημένα, η τρίχα φθείρεται, «σπάει» συνήθως στις άκρες και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πιο ψηλά στο μέσο του στελέχους. Μοιάζει να ανοίγει όπως ακριβώς ένα ψαλίδι, εξ ου και η ονομασία ψαλίδα ή έχει την όψη φτερού, σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο trichoptilosis (πτίλωμα= το σύνολο των φτερών που καλύπτουν το σώμα των πουλιών).
Η εμφάνιση ψαλίδας δεν είναι τίποτα άλλο από την ένδειξη για τη σοβαρή καταπόνηση της τρίχας κυρίως από τις τεχνικές εργασίες, γεγονός που οδηγεί στην απομάκρυνση των λιπιδίων από το περιτρίχιο, το εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τον εσωτερικό πυρήνα της τρίχας. 

Τι φταίει:
Το συχνό ντεκαπάζ - όταν, δηλαδή, ανοίγουμε υπερβολικά την απόχρωση των μαλλιών από σκούρα σε ξανθά- κάνει την τρίχα να υποφέρει, να γίνεται πορώδης και να σπάει εύκολα.
Λούσιμο με σκληρά σαμπουάν που αφαιρούν τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής.
Όταν τα μαλλιά είναι ακόμη βρεγμένα, η τρίχα είναι πολύ ελαστική και γι αυτό είναι πιο ευάλωτη. Όταν λοιπόν βουρτσίζουμε τα μαλλιά -συχνά με ακατάλληλες βούρτσες όπως είναι όσες έχουν μεταλλικά η πλαστικά «δόντια»- η τρίχα τεντώνεται παραπάνω απ' όσο αντέχει, με αποτέλεσμα να σπάει.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στο πιστολάκι , το σίδερο ισιώματος ή και το ψαλίδι για τις μπούκλες τραυματίζουν τα μαλλιά. Στην αρχή η τρίχα αφυδατώνεται, σταδιακά γίνεται ξηρή και, όσο εμείς επιμένουμε στο καθημερινό styling, γίνεται εύθραυστη και εμφανίζει ψαλίδα.
Όταν δεν ανανεώνουμε το μήκος τους τακτικά, με την ελπίδα ότι έτσι θα μακρύνουν ευκολότερα, οι αδύναμες, φθαρμένες, νεκρές στην πραγματικότητα, άκρες των μαλλιών, κάποια στιγμή σπάνε.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την ψαλίδα. Η μοναδική λύση είναι να κόψουμε τις άκρες για να «καθαρίσουμε» τα μαλλιά από την ψαλίδα και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή της στο υπόλοιπο της τρίχας. Φροντίζουμε μάλιστα να επαναλαμβάνουμε το καθάρισμα - 0,5 έως 2 εκατοστά τουλάχιστον - κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ώστε να διατηρούμε την καλή υφή της τρίχας.

Τι κάνουμε για να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή της
Επιλέγουμε το κατάλληλο σαμπουάν. Αναζητούμε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά έλαια που περιβάλλουν την τρίχα, τη διατηρούν σωστά ενυδατωμένη και την προστατεύουν από τις καθημερινές «δοκιμασίες».
Χρησιμοποιούμε ανελλιπώς κοντίσιονερ. Είναι απαραίτητο σε κάθε τύπο και μήκος μαλλιών γιατί είναι το προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κλείνει και να λειαίνει τα λέπια της τρίχας, να την ενυδατώνει αλλά και να την οχυρώνει αποτελεσματικά για το επόμενο βήμα. Που είναι, φυσικά, το styling. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφαρμόζονται αποκλειστικά στις άκρες των μαλλιών, στο σημείο δηλαδή όπου υπάρχει η μεγαλύτερη φθορά. Σε ιδανικές καταστάσεις τυλίγουμε τα μαλλιά με μια ζεστή πετσέτα για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, ξεβγάζουμε με χλιαρό προς δροσερό νερό.


Προστατεύουμε τα μαλλιά από τη θερμότητα. Αμέσως μετά το λούσιμο και λίγο πριν ξεκινήσουμε το styling, εφαρμόζουμε στα μαλλιά τα εξειδικευμένα προϊόντα leave-on που στοχεύουν στη θερμοπροστασία της τρίχας. Περιέχουν ειδικά επιλεγμένα συστατικά που έχει αποδειχτεί ότι περιβάλλουν τα μαλλιά όπως ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας, αποτρέποντας μ' αυτόν τον τρόπο την υπερθέρμανση της τρίχας.

«Οχυρώνουμε» τα μαλλιά με την κατάλληλη διατροφή. Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιό μας με σίδηρο ζωικής προέλευσης -κόκκινο κρέας, ψάρι, αβγό , γαλοπούλα-, αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε -εσπεριδοειδή, σκούρα πράσινα λαχανικά, ακτινίδια, ελαιόλαδο , σιτάρι, ξηροί καρποί- και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που αφθονούν στο σολομό, τις σαρδέλες και το μπακαλιάρο.

Επιλέγουμε βούρτσα με φυσική τρίχα. Ή όσες συνδυάζουν φυσική με συνθετική που είναι πιο φιλικές στα μαλλιά και έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην καλύτερη κατανομή των φυσικών ελαίων της τρίχας, γεγονός που συμβάλλει στο να διατηρούν τη στιλπνότητα και τη λεία υφή τους.

Πηγή: skingurus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips