Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ποιες είναι οι βασικές παθήσεις του αγκώνα και του χεριού

Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από πόνους και δυσκαμψίες του αγκώνα και του κάτω χεριού. Ειδικότερα με τη χρήση των υπολογιστών ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στον γιατρό, παραπονούμενοι για βασανιστικούς πόνους και δυσκολία να εκτελέσουν ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι δύο:

Η πρώτη είναι η λεγόμενη έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα), που συνήθως βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες (αθλητές, αγρότες, εργάτες, κομμώτριες), αλλά και ατόμων που καταπονούν τα χέρια τους, όπως δακτυλογράφοι, χειριστές υπολογιστών, πιανίστες κλπ. Η δεύτερη πάθηση είναι η αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, που συνήθως προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων.

Η έξω επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται με πόνους στον αγκώνα, που επιδεινώνονται με τη χρήση του άκρου και κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρωνακτικής εργασίας. Σύμφωνα με στατιστικές βρέθηκε ότι  πάσχει το 5,2-6% του εργαζόμενου πληθυσμού. Η ηλικία 35-52 χρόνων είναι η πιο επιρρεπής και το γυναικείο φύλλο επίσης είναι πιο ευαίσθητο. Όσο για το  σύμπτωμα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων.


Οι θεραπείες  για τις δυο προαναφερθείσες παθήσεις του χεριού  μέχρι πρόσφατα περιελάμβαναν τη λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα, ακινητοποίηση  του χεριού σε νάρθηκες, φυσικοθεραπείες και ενέσεις κορτιζόνης. Σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης υπάρχουν νέες θεραπείες, με πιο πρόσφατη την πρωτοποριακή θεραπεία  τοπικών ενέσεων με παράγοντες που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς και δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών.

(πηγή: clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips