Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

6 ορεινές αποδράσεις στις ομορφιές της Ελλάδας

Σε απόσταση αναπνοής από τον (επίσημο) χειμώνα και τα Χριστούγεννα, είναι ίσως μια καλή στιγμή να οργανώσετε μια ορεινή απόδραση που θα σας κάνει να δείτε και να νιώσετε το χειμώνα αλλιώς, όπως πραγματικά είναι, μακριά από την πόλη και το αστικό περιβάλλον.

Πακετάρετε τα βαριά σας χειμωνιάτικα και ετοιμαστείτε να… πάρετε τα βουνά! Έστω και για λίγο.

Δημητσάνα, Αρκαδία
Εκεί ψηλά, στη Δημητσάνα της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 950 μέτρων, σας περιμένει ένας παραδοσιακός οικισμός με περίπου 600 κατοίκους, που υπόσχεται να σας συνεπάρει με τα πετρόκτιστα αρχοντικά του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας. Με το Λούσιο ποταμό που περνάει δυτικά της, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, την ιστορική βιβλιοθήκη της, την παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου, το εκκλησιαστικό μουσείο, τα όμορφα μονοπάτια της και τους φιλόξενους ανθρώπους της, η Δημητσάνα κερδίζει τις εντυπώσεις, στα 48 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Αφού την απολαύσετε, γνωρίστε και άλλα όμορφα χωριά σε κοντινή απόσταση, όπως τη Στεμνίτσα, τη Βυτίνα, τα Λαγκάδια κ.ά.



Περτούλι, Τρίκαλα Θεσσαλίας
Σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Πίνδου στο όρος Κερκέτιο και στα 47 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, το Περτούλι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό σε σκηνικό… Ελβετίας, διάσημο κυρίως για το χιονοδρομικό του κέντρο, το οποίο επισκέπτεται πολύς κόσμος κάθε χρόνο, μετατρέποντας το μέρος σε “hot” χειμερινό προορισμό. Μείνετε σε κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες του, με έναν από τους πιο ξακουστούς να είναι το Αρχοντικό Χατζηγάκη, ένας παλιός πολεμικός πύργος, και περιηγηθείτε ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια του με τις κεραμοσκεπές και την υψηλή αισθητική τους, πηγαίνοντας μια βόλτα και στην κοντινή Ελάτη, ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές τους, όπως κόκορα με χυλοπίτες, ζαρκάδι με σταφίδες κ.ά.

Νυμφαίο, Φλώρινα
Ανεβαίνοντας λίγο σε υψόμετρο, στα 1.350 μέτρα του όρους Βίτσι, το Νυμφαίο σας περιμένει 540 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 160 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, για να σας μεταφέρει από την αστική πραγματικότητα, στο… παραμύθι. Διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός που ανήκει σε ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, το Νυμφαίο θα σας μαγέψει με τα δάση οξιάς, τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά μονοπάτια του και τα πέτρινα σπίτια του. Οι ταβέρνες του μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά τα κρεατικά και τα ζυμαρικά τους δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, ενώ για την εύρεση ξενώνα και καταλύματος οι επιλογές είναι αρκετές.

Καλαρρύτες, Ιωάννινα
Στα πανέμορφα Τζουμέρκα, στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων, ο ορεινός οικισμός των Καλαρρύτων βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, απέχοντας 56 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Πάρτε τα πιο βαριά σας ρούχα και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε την απέραντη βλάστηση και τα βοσκοτόπια της περιοχής, τα δάση οξιάς, βελανιδιάς, τις κερασιές και τις φουντουκιές. Μέσα στο ίδιο το χωριό και λίγο πιο πάνω από αυτό θα βρείτε παραδοσιακές βρύσες και πηγές που πέφτουν με ορμή και συμπληρώνουν τη χειμερινή εικόνα, ενώ μια βόλτα στον ποταμό Καλαρρύτικο θα σας αναζωογονήσει. Ένα επίσης γραφικό βλαχοχώρι, που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε αν φτάσετε ως εκεί, είναι το Συρράκο, το οποίο απέχει από τους Καλαρρύτες 2 ώρες με τα… πόδια.

Τρίκαλα Κορινθίας
Τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντίστοιχα, αποτελούν όμορφα, ορεινά παραθεριστικά κέντρα με διάφορα αξιοθέατα, όπως ο εντυπωσιακός Ναός του Αγίου Δημητρίου στα Κάτω Τρίκαλα, η Μονή της Παναγίας στα Μεσαία Τρίκαλα, το Αρχοντικό των Νοταράδων και άλλα πετρόκτιστα αρχοντικά στα Άνω Τρίκαλα, όλα φυσικά πλαισιωμένα από βουνά και ελατοδάση. Απολαύστε τη φύση και τον καθαρό αέρα σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα (140 χιλιόμετρα), δοκιμάστε ντόπιο κρέας και κάντε μια εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, για να βάλετε ακόμη περισσότερο το χειμώνα στο ταξίδι σας.


Αγόριανη, Φωκίδα
Γνωστή και ως Επτάλοφος, η Αγόριανη βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, κερδίζοντας συνεχώς τον κόσμο που καταφτάνει στην περιοχή για να επισκεφτεί τα χιονοδρομικά κέντρα. Το ελατόδασος σχηματίζει ένα ονειρεμένο τοπίο, ενώ τα γάργαρα νερά που θα βρείτε μέσα στο χωριό και ο καταρράκτης συμβάλλουν στην ομορφιά του, το οποίο καθόλου άδικα δεν σημειώνει τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στην πλατεία του μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας με την… παρέα των αιωνόβιων πλατάνων κι αν είστε της δράσης, στα 15 χιλιόμετρα τα χιονοδρομικά του Παρνασσού σας περιμένουν.

(πηγή: clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips