Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Το junk food προκαλεί εθισμό

Μέχρι τώρα προτιμούσατε την πίτσα και το μπέργκερ γιατί ήταν νόστιμα. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η συχνή κατανάλωσή τους σας κάνει να τα επιθυμείτε όλο και πιο συχνά, γιατί είναι εθιστικά!
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα λόγω των συστατικών τους προκαλούν εθισμό στα άτομα που τα καταναλώνουν.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, ή τα τρόφιμα με λίπος ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη) μπορεί να εγείρουν μια εθιστική διατροφική συμπεριφορά. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς λίπος ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι και ο σολομός, δεν φάνηκε να εμπλέκονται στην εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

«Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι νόστιμα και τα προτιμούμε αλλά είναι άγνωστο ότι είναι εθιστικά καθώς επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όπως συμβαίνει με τα σκληρά ναρκωτικά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Άσλευ Γκέρχαρτ.

Εάν πράγματι οι ιδιότητες μερικών τροφίμων σχετίζονται με την εθιστική διατροφική συμπεριφορά, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές οδηγίες με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές κατέληξαν πως «δεν μιλάμε μόνο για περικοπές σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά για υιοθέτηση μεθόδων παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουμε το κάπνισμα, τη κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών».

πηγή: govastileto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips