Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Showstoppers: τεχνολογίες που «φρενάρουν» το βλέμμα

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (MWC 2015) στη Βαρκελώνη, δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από το καθιερωμένο Showstoppers: μια εκδήλωση που συνοδεύει όλα τα μεγάλα events τεχνολογίας και όπου μικρές ως άγνωστες εταιρείες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους μαγνητίζοντας τα βλέμματα των παρευρισκομένων.
Συσκευές, υπηρεσίες και φουτουριστικά πρότζεκτ «ξεδιπλώθηκαν» στον χώρο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης - όπου και φιλοξενήθηκε - και εμείς επιλέξαμε τα κυριότερα που κατάφεραν να «φρενάρουν» το βλέμμα μας!

Συναρμολογήστε το κινητό σας!
Με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κάθε χρήστη ξεχωριστά η αμερικανική εταιρεία Yezz από το Μαϊάμι σχεδιάζει εδώ και μερικά χρόνια «ξεκλείδωτα» smartphones με λειτουργικό Android, Firefox ή Windows τα οποία επιτρέπουν στον κάτοχό τους τη δυνατότητα να προσθέσει την προσωπική του «πινελιά». H Yezz μάλιστα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο φημισμένο Project Ara της Google για την κυκλοφορία των πρώτων συσκευών-«παζλ» στον κόσμο. Σύμφωνα με το ΥezzAra, όπως θα ονομάζει τα μοντέλα της η εταιρεία, οι συσκευές θα διατίθενται υπό μορφή «σκελετού» επάνω στον οποίο ο χρήστης θα μπορεί να «κουμπώνει» τα κομμάτια που επιθυμεί. Θα μπορεί δηλαδή ο ίδιος να καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του smartphone του ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του (π.χ. δυνατό επεξεργαστή, ενισχυμένη κάμερα κ.ά.) αλλά και να αναβαθμίζει τις επιδόσεις του απλώς αντικαθιστώντας παλαιότερα κομμάτια με νέα, ακόμη πιο προηγμένα. Oι πρώτες συσκευές, σύμφωνα με τη Yezz, πρόκειται να διατεθούν πιλοτικά σε πρώτη φάση στο Πουέρτο Ρίκο ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν το ντεμπούτο τους και σε άλλες χώρες ως το τέλος του έτους. Η τιμή της συσκευής που θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κατόχου της υπολογίζεται περί τα 200 δολάρια - δηλαδή περίπου 184 ευρώ.

«Εξυπνος» φωτισμός
Μια σειρά από «έξυπνες» λάμπες παρουσίασε η εταιρεία Sengled, στο πλαίσιο του οράματός της για ένα δικτυωμένο σπίτι. Σε συνδυασμό με τις συνοδευτικές εφαρμογές για smartphones και tablets (iOS και Android), οι λάμπες του μέλλοντος δεν φωτίζουν απλά τον χώρο αλλά μεταμορφώνονται σε «κρυφά» συστήματα δικτύωσης, ψυχαγωγίας και ασφαλείας.

Με μια κίνηση οι καινοτόμες λάμπες μπορούν να μετατραπούν σε αναμεταδότη του ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) ενισχύοντας το σήμα εντός του χώρου (Sengled Boost), σε... ηχείο για απολαυστικό audio streaming (Sengled Pulse) ή ακόμη και σε κάμερα για την ανέμελη βιντεοσκόπηση των οικογενειακών στιγμών ή για την παρακολούθηση του χώρου για λόγους ασφαλείας (Sengled Snap).

«Στόχος μας είναι η διαρκής ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που να ενισχύουν και να διευκολύνουν παράλληλα την καθημερινότητα του χρήστη, ενώ θα ενσωματώνονται πλήρως μέσα στον χώρο του σπιτιού του» μας είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα στη Σανγκάη, Τζόνσον Σεν.

Ζωντανό «βίντεο-chat»
Ονομάζεται Glide και είναι μια εύχρηστη εφαρμογή η οποία υπόσχεται να μεταφέρει την ανταλλαγή «ζωντανών» μηνυμάτων και email στο μέλλον. Η δωρεάν εφαρμογή για... βίντεο-chat (για συσκευές iOS και Android) επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Ο παραλήπτης πάλι μπορεί να τα παρακολουθήσει και να απαντήσει σε αυτά όταν αυτός επιθυμεί. Στόχος των ιδρυτών της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας εφαρμογής που να επιτρέπει την ανταλλαγή βίντεο χωρίς την ανάγκη μεγάλου εύρους ζώνης δικτύου ή της εγγραφής και αποθήκευσης βίντεο στη συσκευή του χρήστη, καταλαμβάνοντας έτσι πολύτιμο χώρο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Glide, ένας τρόπος εύκολης και αστραπιαίας επικοινωνίας μέσω προσωπικών βίντεο, όπου αντί για την πληκτρολόγηση ενός σύντομου κειμένου ο χρήστης προχωρεί στην αποστολή ενός βίντεο του εαυτού του. Τα βιντεο-μηνύματα μπορούν να είναι συνολικής διάρκειας ως και πέντε λεπτών, αποθηκεύονται στο «σύννεφο» (cloud) χωρίς να δεσμεύουν τη μνήμη της συσκευής, ενώ δεν απαιτούν αστραπιαία σύνδεση για την αποστολή τους. Τέλος, η εφαρμογή επιτρέπει τη χρήση φίλτρων προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αλλά και ομαδικές συνομιλίες ως και 50 ατόμων.

Συσκευή για ηλικιωμένους
O άψογος σχεδιασμός της πρωτότυπης συσκευής συνδυάζει αποτελεσματικά ένα ευκρινές φυσικό πληκτρολόγιο με μια οθόνη αφής τελευταίας τεχνολογίας. Ο λόγος για το Android smartphone από την Αυστρία EmporiaSMART, το οποίο προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέγει ανά πάσα στιγμή αν θα χειριστεί ένα πληκτρολόγιο με μεγάλα πλήκτρα ή μια μεγάλη οθόνη αφής τελευταίας τεχνολογίας.

Πώς χωρούν όλα αυτά σε μια συσκευή; Το μυστικό κρύβεται στο «καπάκι» με τα γιγάντια πλήκτρα, που θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με προβλήματα όρασης ή για άτομα προχωρημένης ηλικίας. Οταν ο χρήστης επιθυμεί να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο ή να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να «ανοίξει» το καπάκι με τα γράμματα και μπροστά του αποκαλύπτεται μια άνετη οθόνη 4,5 ιντσών. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη ακόμη με ειδική γραφίδα ενώ διαθέτει οπίσθια κάμερα 8 MP και εμπρόσθια 1 MP.

πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips