Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πώς να μην χάνω την ψυχραιμία μου

Πόσα απογεύματα έχετε περάσει να κοιτάτε το ταβάνι μετανιωμένοι για κάτι που είπατε, ή κάνατε ακόμα χειρότερα, πάνω στα νεύρα σας; Πιθανότατα, όσα οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρουμε: δεκάδες.

Αντί να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, μπορείτε να επικεντρώσετε όλη αυτή την ενέργεια στο να εμποδίσετε το κακό να ξαναγίνει. Πώς; Εφαρμόζοντας τις απλές συμβουλές που συγκεντρώσαμε παρακάτω. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κατά προτίμηση, πριν απαντήσετε σε οτιδήποτε είναι αυτό που σας εκνευρίζει, και όχι αφότου έχει ξεκινήσει ο διάλογος που νιώθετε να σας ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι.

Ακριβώς σε αυτό (το αίμα που ανεβαίνει στο κεφάλι σας) βοηθούν οι αναπνοές, που οξυγονώνουν τον εγκέφαλο αφενός και μας δίνουν μερικά δευτερόλεπτα να σκεφτούμε αφετέρου. Μετρήστε μέχρι το δέκα. Και πάλι, πριν απαντήσετε/ αντιδράσετε σε αυτό που συμβαίνει.

Έτσι, όχι μόνο κερδίζετε χρόνο προκειμένου να συγκρατήσετε την παρόρμησή σας να βάλετε τις φωνές, αλλά απασχολείτε τον εγκέφαλό σας με κάτι πέρα από αυτό που συμβαίνει, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα και να δει την κατάσταση πιο ψύχραιμα. Σκεφτείτε κάτι καλό για το άτομο απέναντί σας. Ας πούμε ότι σας εκνευρίζει ένας συνάδελφος στη δουλειά, στον οποίο αυτή τη στιγμή ετοιμάζεστε να βάλετε τις φωνές. Σκεφτείτε εκείνη την φορά που σας βοήθησε να τελειώσετε μια δουλειά, ένα αστείο που σας είπε και γελάσατε, ή το πόσο εκτιμάτε το ταλέντο ή την αφοσίωσή του στη δουλειά.

Το να επικεντρώνεστε στα θετικά του ανθρώπου που έχετε απέναντί σας κάνει συνήθως τα νεύρα να εξαφανίζονται μαγικά. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι τα πάντα λύνονται ήρεμα. Κανένας άνθρωπος δεν αντιδρά καλά στις φωνές και τα νεύρα. Στην χειρότερη περίπτωση θα αρχίσει να φωνάζει κι εκείνος, στην καλύτερη θα προσπαθήσει να αμυνθεί. Όπως και να ‘χει, λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί. Και το ότι θα «ξεσπάσεις» αν φωνάξεις είναι ένας μεγάλος μύθος –στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εκτονώσεις την ένταση εκείνη την ώρα και να νιώσεις άσχημα αργότερα. Οπότε, πάρτε άλλη μια βαθιά ανάσα και μιλήστε ήρεμα για ό,τι σας ενοχλεί.

Αν η κατάσταση ή το ταλέντο σας το επιτρέπει, βάλτε και λίγο χιούμορ στην εξίσωση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκτονώσεις μια ένταση από το να γελάσεις. Εύκολο, βέβαια, δεν είναι –γι’ αυτό μιλήσαμε για ταλέντο δύο γραμμές παραπάνω. Καθίστε. Είναι παράξενο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εξωτερικεύουμε ευκολότερα τον θυμό μας όταν στεκόμαστε όρθιοι.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να φωνάξεις ή να τσακωθείς όταν κάθεσαι. Αν είστε ήδη καθιστοί, αλλά παρ’ όλα αυτά νιώθετε τον θυμό σας να ξεχειλίζει, ξαπλώστε. Είναι αδύνατον να μαλώσεις ξαπλωμένος –κι αν δεν μας πιστεύετε, μπορείτε να δοκιμάσετε.

πηγή: in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips