Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Μήπως ο εγκέφαλός σας δεν σας αφήνει να χάσετε κιλά;

Όταν κάποιος προσπαθεί να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνήθως έχει ως κίνητρο τα θετικά αποτελέσματα που θα δει στην εμφάνισή του και την υγεία του. Τι συμβαίνει, όμως, όταν φτάνουμε τους στόχους μας, όταν κάνουμε δίαιτα και καταφέρνουμε να χάσουμε τα κιλά που θέλαμε;


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν χάνουμε κιλά ο εγκέφαλός μας μάς επιβραβεύει, όταν όμως δεν χάνουμε ή φτάνουμε στα επιθυμητά κιλά δεν παίρνουμε καμιά επιβράβευση.

«Η συμπεριφορά μας ξεκινά με την επιθυμία να αλλάξουμε κάτι. Για να συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια συμπεριφορά πρέπει να έχουμε μια επιβράβευση, κάτι που να μας λέει ότι οι προσπάθειές μας είναι αποτελεσματικές. Οπότε όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά και το καταφέρνετε παίρνετε την επιβράβευση που χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή» λέει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Michigan,  Michelle Segar. Όταν κάνουμε δίαιτα και χάνουμε κιλά, ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν να αισθανθούμε ενθουσιασμό. Όταν, όμως, σταματήσουμε τη δίαιτα είτε επειδή φτάσαμε στο επιθυμητό βάρος είτε επειδή δεν χάνουμε κιλά, χάνουμε αυτό το συναίσθημα επιβράβευσης. Με λίγα λόγια, όταν ο εγκέφαλός μας δεν μας υπενθυμίζει μέσω της αδρεναλίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, ότι κάνουμε κάτι καλό, τότε σταματάμε να προσπαθούμε.

Για αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάνουμε δίαιτα αλλά κολλάει η ζυγαριά και δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά, δεν μας δίνεται κανένα κίνητρο για να συνεχίσουμε κι έτσι τα παρατάμε. «Εάν οι άνθρωποι μάθαιναν ότι αυτό είναι μια φυσιολογική φάση της δίαιτας και την περίμεναν αντί να την θεωρούν ως απόδειξη ότι κάτι δεν κάνουν καλά, τότε δεν θα απογοητεύοντα ν» λέει η καθηγήτρια.

Λύση στο πρόβλημα, δίνουν οι συνεχείς εναλλαγές στο διαιτητικό μενού αλλά και στο πρόγραμμα γυμναστικής. Ο εγκέφαλός μας βαριέται εύκολα μια συγκεκριμένη δίαιτα, για αυτό οι προκλήσεις θα του διεγείρουν το ενδιαφέρον. Επιλέξτε διαφορετικά λαχανικά, προτιμήστε να κάνετε ποδήλατο αντί για yoga και προσπαθήστε να «είστε καλή με το σώμα σας και να μάθετε πώς να κάνετε μια καλή συνήθεια τρόπο ζωής προκειμένου να αντιμετωπίζετε πάντα όλες τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν», συμβουλεύει η ειδικός.

πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips