Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το ίντερνετ έγινε πιο αργό, ή είναι ιδέα μας;

Το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο αργό. Οι ιστοσελίδες πράγματι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανέβουν.

Η μέση ιστοσελίδα είναι τώρα 2,1 MB σε μέγεθος – δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ιστοσελίδα πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από την HTTP Archive. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό το πρόσθετο… βάρος.

Οι ιστοσελίδες προσθέτουν περισσότερα στοιχεία που προσελκύουν την προσοχή του χρήστη, όπως βίντεο, εικόνες, διαδραστικά plug-ins (για σχόλια και feeds) και άλλα «βαριά» χαρακτηριστικά που προκαλούν συμφόρηση.

Οι ιστοσελίδες έχουν επίσης επεκτείνει τη χρήση εργαλείων παρακολούθησης και ανάλυσης για να μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με τους επισκέπτες τους. Η εισαγωγή trackers δεδομένων όχι μόνο αυξάνει το βάρος μιας ιστοσελίδας, αλλά και τον αριθμό των ξεχωριστών εργασιών, γεγονός που οδηγεί σε πιο αργό χρόνο φόρτωσης.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο συνεχίζουν να είναι το πιο ογκώδες μέρος των δικτυακών τόπων, αποτελώντας σχεδόν τα τρία τέταρτα του μεγέθους τους. Το ποσοστό αυτό έχει παραμείνει σχετικά σταθερό κατά τα τελευταία τρία χρόνια, παρόλο που το συνολικό μέγεθος των ιστοσελίδων έχει αυξηθεί.

Αλλά όσο περισσότερα smartphones, ταμπλέτες, ρολόγια και άλλα «μαραφέτια» κατασκευάζονται για να συνδεθούν διαδικτυακά, τόσο περισσότερες εκδόσεις ιστοσελίδων και διαδικτυακών στοιχείων καλούνται να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές για να ταιριάξουν με τα διάφορα formats. Ορισμένες ιστοσελίδες, για παράδειγμα, έχουν περισσότερα από 50 διαφορετικά μεγέθη εικόνας που μπορεί να κληθούν να φορτώσουν, ανάλογα με τη συσκευή. Αυτή η επιπρόσθετη πολυπλοκότητα απαιτεί περισσότερο κώδικα για να τρέξει, και προσθέτει στον όγκο μιας ιστοσελίδας.

«Η μετάβαση από τον υπολογιστή στο κινητό είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των ιστοσελίδων» δήλωσε ο Γκρεγκ Άνταμς, αντιπρόεδρος προϊόντων διαδικτυακής εμπειρίας στο Akamai, ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου που εξυπηρετεί το 15% έως 30% του συνόλου της διαδικτυακής κυκλοφορίας καθημερινά.

Επιπλέον, οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν ισχυρότερη κρυπτογράφηση για να γίνουν πιο ασφαλείς. Η θωράκιση τους πίσω από ασφαλή πρωτόκολλα απαιτεί περισσότερο κώδικα και ισχύ επεξεργασίας δεδομένων.

Το στοιχείο που έχει αναπτυχθεί περισσότερο σε μέγεθος, παραδόξως, είναι οι προσαρμοσμένες γραμματοσειρές. Οι προγραμματιστές δημιουργούν μοναδικές γραμματοσειρές για να διαφοροποιηθούν από όλους τους άλλους σε απευθείας σύνδεση. Πριν από τρία χρόνια, το μέγεθος της μεταφοράς γραμματοσειράς ήταν λιγότερο από το 1% του βάρους μιας ιστοσελίδας, και τώρα το ποσοστό αγγίζει έως και το 5%.

Υπάρχει φυσικά μια ποικιλία άλλων παραγόντων που οδηγούν σε μια πιο αργή εμπειρία περιήγησης, όπως η συμφόρηση του δικτύου, η επεξεργαστική ισχύς, ο τύπος του browser, και ο αριθμός των άλλων προγραμμάτων και καρτελών που έχετε ανοίξει.

Αλλά γενικά το διαδίκτυο επιβραδύνεται. Επιβραδύνεται μοναχά κατά λίγα δευτερόλεπτα, αλλά κυριολεκτικά κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου μετράει. Όσο βραδύτερα φορτώνει μια ιστοσελίδα τόσο πιθανότερο είναι ότι ο επισκέπτης θα φύγει για την ιστοσελίδα ενός ανταγωνιστή.

πηγή: fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips