Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ποιες γλώσσες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

Εκτιμάται ότι κάθε περίπου 2 εβδομάδες, μια ανθρώπινη γλώσσα πεθαίνει, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με αυτή χάνονται και κάποιες μοναδικές έννοιες που μπορούσε να εκφράσει. Από αυτή την άποψη, ο αφανισμός μιας γλώσσας μοιάζει πολύ με τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και η άποψη ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να διατηρηθούν αρχαίες γλώσσες ως μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας γίνεται όλο και πιο έντονη.

Δείτε ποιες γλώσσες απειλούνται στις μέρες μας, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει να ομιλούνται από ελάχιστους ανθρώπους, μετρημένους στα δάχτυλα.
Bella Coola: Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλούν στη βρετανική Κολομβία του Καναδά και σήμερα χρησιμοποιείται από περίπου 20 ηλικιωμένους. Παρ’ όλ’ αυτά η ελπίδα δεν έχει χαθεί, καθώς έχουν εμφανιστεί σχολεία που διδάσκουν αυτή τη γλώσσα στην επαρχία.
Bom: Τη γλώσσα αυτή μιλούν στη Σιέρα Λεόνε περίπου 20 κάτοικοι, μέσα σε ένα πληθυσμό 5,7 εκατομμυρίων και όσοι τη μιλούν είναι άνω των 50 ετών, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια διατήρησής της.
Onondaga: Με μόλις 10 ομιλητές της, η γλώσσα onondaga απειλείται έντονα με εξαφάνιση. Ο λαός Onondaga προέρχεται από την πολιτεία της Νέας Υόρκης και η γλώσσα του απειλείται εδώ και δεκαετίες, με τα παιδιά να μην την μαθαίνουν πλέον.
Abaga: Γι’ αυτή τη γλώσσα είναι πολύ λίγα γνωστά, κάτι που δεν είναι απορίας άξιο αφού σήμερα εκτιμάται ότι τη μιλούν μόλις 5 άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι εντοπίζονται στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Mescalero-Chiricahua Apache: Πρόκειται για μια οικογένεια γλωσσών που χρησιμοποιούνται στην Οκλαχόμα και το Νέο Μεξικό. Οι προσπάθειες να διδαχτούν οι γλώσσες στα σχολεία δεν λείπουν και η κουλτούρα που περικλείουν είναι ακόμη ζωντανή, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι ίσως είναι λίγο αργά.
Spokane: Η γλώσσα αυτή ομιλείται μόνο από 2 άτομα στον πλανήτη και προέρχεται από την πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Uru: Η γλώσσα uru έχει σοβαρή πιθανότητα να εξαφανιστεί για πάντα, αφού τη γνωρίζει μόνο 1 κάτοικος σε όλο τον πλανήτη. Προέρχεται από την επαρχία Ingavi της Βολιβίας, είναι γνωστή και ως iru-iru και είναι η μόνη γλώσσα που υπάρχει σήμερα από τους Uros. Αν χαθεί, χάνεται μαζί της και ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός.

πηγή: clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips