Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προσοχή στα παιδιά και τα αντισηπτικά υγρά για τα χέρια

Το θέμα, αν και σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, στο εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί ήδη τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους γονείς. Ο λόγος για την εξάρτηση μικρών παιδιών από τα αντισηπτικά υγρά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι για απολύμανση των χεριών. 

Πρόκειται για υγρά τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το 90% ενώ λόγω του ότι έχουν πολύ ωραία γεύση, είναι ελκυστικά στα μικρά παιδιά για να το πίνουν.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, τα παιδιά κάτω των 12 ετών που πίνουν τέτοια υγρά έχουν ανέβει πάνω από 400% τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Ενώ μόνο μέσα στο 2015 καταγράφηκαν πάνω από 16 χιλιάδες υποθέσεις με παιδιά που είχαν πιεί μεγάλες ποσότητες από αυτά τα υγρά και είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο με σημάδια έντονης μέθης. 

Μάλιστα, η εφημερίδα Sun αναφέρει ένα περιστατικό για μία μικρή έξι χρονών, η οποία κατέληξε σε μονάδα εντατικής σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, έχοντας καταπιεί τέσσερις δόσεις από αυτό το υγρό. Η εξέταση αίματος που της έγινε έδειξε συγκέντρωση αλκοόλ στα επίπεδα του 0,179, ικανό να μην επιτρέπει σε κάποιον ενήλικα να οδηγήσει. 

Τα υγρά αυτά γίνονται ελκυστικά στα παιδιά γιατί έχουν ωραίες γεύσεις φρούτων, όπως φράουλα ή πορτοκάλι. Ενώ η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ σε συνδυασμό με τον αδύναμο οργανισμό των παιδιών, μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για πολλά όργανά τους. 

Προσοχή λοιπόν σε όσους γονείς παρατηρούν κάποια φαινόμενα μείωσης της στάθμης αυτών των υγρών, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο που να μην είναι εύκολο να τα φτάσουν.

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips