Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Γάμος και παχυσαρκία

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, όταν ο ένας σύζυγος γίνεται παχύσαρκος, ο κίνδυνος να γίνει και ο άλλος σχεδόν διπλασιάζεται. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα άτομα φυσιολογικού βάρους των οποίων οι σύντροφοι από το φυσιολογικό βάρος έφτασαν στην παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα.
Οι αλλαγές λοιπόν στο βάρος του ενός συζύγου είναι πολύ πιθανό να αντανακλώνται και στο βάρος του άλλου. Αυτό μπορεί σε ένα βαθμό να εξηγηθεί από αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, καθώς και σε άλλες συμπεριφορές που επηρεάζουν το σωματικό βάρος και τις οποίες οι δυο σύντροφοι υιοθετούν από κοινού.

Είναι πολλές οι μελέτες που ήδη συνδέουν το γάμο με την πρόσληψη βάρους, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τη σχέση της παχυσαρκίας με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη, και κάποιους τύπους καρκίνου.

Αυτό που η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει είναι μια νέα οπτική αναφορικά με το πώς δυο άτομα παίρνουν βάρος ως ζευγάρι, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας που να απευθύνονται σε ζευγάρια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις πορείες 4000 ζευγαριών για 25 χρόνια, ξεκινώντας μέσα στο χρονικό διάστημα από το 1987 έως το 1989. Μετά την αρχική εξέταση των ζευγαριών οι ερευνητές τα επισκέφτηκαν άλλες τρεις φορές με απόσταση μεταξύ τους περίπου τρία χρόνια, ενώ η πέμπτη και τελευταία εξέταση έλαβε χώρα μέσα στο χρονικό διάστημα 2011-2013.

Στην αρχή της μελέτης παχύσαρκοι ήταν το 23% των ανδρών και το 25% των γυναικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μη παχύσαρκοι άνδρες των οποίων οι γυναίκες έγιναν παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν κατά 78% πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν εάν οι γυναίκες τους δεν είχαν πάρει τόσο βάρος. Στην περίπτωση που ο άνδρας γινόταν παχύσαρκος η αύξηση του κινδύνου της παχυσαρκίας για τις συζύγους έφτανε το 89%.

Δεν ήταν πολλοί αυτοί οι συμμετέχοντες που ενώ ξεκίνησαν ως παχύσαρκοι, στην πορεία της μελέτης έχασαν τόσο βάρος ώστε να μη χαρακτηρίζονται πια παχύσαρκοι. Οι σύζυγοι όμως των λίγων που το κατάφεραν ήταν πιο πιθανό να μη γίνουν παχύσαρκοι.

Τα αδύναμα σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους συγγραφείς, το μεγάλο διάστημα ανάμεσα στην τέταρτη και την πέμπτη εξέταση, καθώς και το μεγάλο αριθμό των ατόμων που πέθαναν ή εγκατέλειψαν τη μελέτη πριν από την τελική εξέταση.

Οι συγγραφείς επίσης τονίζουν ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η σταδιακή ανάπτυξη κοινών συνηθειών σε ένα ζευγάρι, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος. Οι δύο σύζυγοι λοιπόν μπορεί να ακολουθούν όλο και πιο όμοιο διατροφικό πλάνο ή να έχουν παρόμοιες συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία τους συνολικά και μπορεί να οδηγήσουν στην πρόσληψη βάρους. Συνήθως, άλλωστε, οι αυξημένες υποχρεώσεις σχετικά με την εργασία, τη φροντίδα των παιδιών, τα οικονομικά, δεν διευκολύνουν τόσο τις υγιεινές επιλογές όσο τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Τα καλά νέα είναι ότι μεταδοτικές στο πλαίσιο του γάμου δεν είναι μόνο οι ανθυγιεινές επιλογές, αλλά μπορούν να γίνουν και οι υγιεινές.

Συνήθως, όταν δυο σύζυγοι αρχίζουν να προσέχουν το βάρος τους και τη φυσική τους κατάσταση είναι γιατί ο ένας παίρνει την πρωτοβουλία, αποφασίζει τις υγιεινές αλλαγές και ο άλλος ακολουθεί. Ακόμα κι αν ο άλλος σύντροφος αντιστέκεται, το πιο πιθανό είναι να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα του συντρόφου του ειδικά εάν αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία της αλλαγής έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο την αγορά των τροφίμων και την προετοιμασία των γευμάτων.

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips