Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Δείτε πόσο μικρό είναι το «μικρότερο βιβλίο στον κόσμο»

Το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο υποστηρίζει ότι κατασκεύασε Ρώσος επιστήμονας, ο οποίος ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση στο Ρεκόρ Γκίνες.


Ο Βλαντιμίρ Ανίσκιν από το Νοβοροσίσκ στη Σιβηρία πέρασε πέντε χρόνια προκειμένου να αναπτύξει την κατάλληλη τεχνολογία που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει το μικρότερο δυνατό βιβλίο.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: το βιβλίο έχει διαστάσεις 70Χ90 μικρόμετρα ή διαφορετικά 0,07Χ0,09 χιλιοστά.

Αφού ανέπτυξε την τεχνολογία στη συνέχεια ο Ρώσος επιστήμονας χρειάστηκε ένα μήνα για να δημιουργήσει δύο εκδοχές του βιβλίου. 

Το κείμενο έχει τυπωθεί μέσω της λιθογραφικής διαδικασίας σε φύλλα πάχους έως τεσσάρων μικρομέτρων.

Ο Ανίσκιν υποστηρίζει ότι το δυσκολότερο κομμάτι του έργου του ήταν να «δέσει» τις σελίδες ώστε να γυρίζουν. Τελικά κατέληξε στη λύση κλωστών διαμέτρου πέντε μικρομέτρων.

Για να δείξει, δε, το μέγεθος έβαλε τα δύο βιβλία πάνω σε ένα φύλο χρυσού το οποίο τοποθέτησε σε ένα σπόρο παπαρούνας κομμένο στη μέση.

Όσο για το τι χρειάζεται για να διαβάσει κανείς το βιβλίο, εκτός από... μικροσκόπιο απαιτείται και μια αιχμηρή μεταλλική βελόνα για να γυρίζει κανείς τις σελίδες.

Σύμφωνα με τον Ανίσκιν το μέχρι σήμερα μικρότερο βιβλίο κατασκευάστηκε από Ιάπωνες και είναι μεγέθους 0,74Χ0,75 χιλιοστών.

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips