Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Αυξάνονται ραγδαία στη Μ. Βρετανία τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών»

Ο όρος «zero hour contract» (συμβόλαιο μηδενικών ωρών) ήταν άγνωστος στην Μ. Βρετανία πριν από μία δεκαετία.


Η οικονομική κρίση που ακολούθησε έφερε την διάδοσή τους στην βρετανική αγορά εργασίας. Με αυτόν τον όρο περιγράφεται η εργασιακή σχέση κατά την οποία ο εργοδότης μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο για όσες ώρες και όποτε κρίνει εκείνος. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας υπάλληλος μπορεί να εργαστεί ένα πλήρες οκτάωρο την μία ημέρα ή και παραπάνω, μία ώρα την επόμενη και να γυρίσει ξανά στη δουλειά μετά από μία εβδομάδα. Σήμερα, μετά από οκταπλάσια αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια, όλοι γνωρίζουν στη Μεγάλη Βρετανία τι είναι ένα «συμβόλαιο μηδενικών ωρών» και τι αντιπροσωπεύει. Αυτά συμβολίζουν μία ολοένα και πιο ανασφαλή αγοράς εργασίας, στην οποία η ισορροπία των δυνάμεων κλίνει υπέρ των εργοδοτών.

Το γεγονός ότι τα συμβόλαια μηδενικών ωρών έχουν το δικό τους αρκτικόλεξο (ZHC) δείχνει πόσο διαδεδομένα έχουν γίνει. Το 2005, υπήρχαν 100.000 εργαζόμενοι με συμβόλαιο που δεν εγγυούταν ένα ελάχιστο αριθμό ωρών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αγγλίας δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2015 υπήρχαν 801.000 τέτοια συμβόλαια.

Αρχικά, στόχος των ZHCs ήταν σε απάντηση της υποτονικής και της άνισης φυσικής ανάκαμψης της Βρετανίας, και ότι θα λιγόστευαν όσο θα μειωνόταν η ανεργία. Το επιχείρημα αυτό φαίνεται να ευσταθεί πλέον λιγότερο, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την ύφεση. Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβόλαια «zero hour» αυξήθηκε κατά 15%, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

Ορισμένοι εργαζόμενοι με τέτοιου είδους συμβόλαια το προτιμούν, επειδή τους παρέχετε ευελιξία. Δεκάδες χιλιάδες από τους σχεδόν ένα εκατομμύριο απασχολούμενους με «zero hour contracts», δουλεύουν για τους ίδιους εργοδότες για 10 χρόνια και ίσως περισσότερο. Ομοίως πολλοί φοιτητές βρίσκουν τα ZHCs βολικά ώστε να συνδυάσουν την εργασία με τις σπουδές. 
Ακόμη και μετά την αύξηση των εν λόγω συμβολαίων από το 2012 και μετά, οι εργαζόμενοι με zero hour συμβόλαια, αποτελούν μόνο το 2,5% της Βρετανικής αγοράς.

Τέλος σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων της Βρετανίας, οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές για τους εργαζομένους με zero hour contracts υπολογίζονται σε 240 ευρώ σε σύγκριση με τα 620 ευρώ που παίρνουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι, με τα 2/5 να κερδίζουν μέχρι και λιγότερα από 140 ευρώ την βδομάδα που είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν επίδομα ασθένειας.

πηγή: cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips