Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Έχεις stress; Μάθε πώς θα το καταπολεμήσεις μέσα από την άσκηση

Γνωρίζεις ότι η άσκηση κάνει καλό στο σώμα σου αλλά είσαι πολύ απασχολημένος για να χωρέσει στη ρουτίνα σου. Μισό λεπτό!


Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη όταν πρόκειται για την άσκηση και το άγχος. Σχεδόν κάθε μορφή άσκησης, από αερόμπικ μέχρι γιόγκα, μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Έστω και μια μικρή άσκηση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του άγχους.

Ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της ανακούφισης από το στρες και θα συμπεράνεις πως η άσκηση πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου διαχείρισης του άγχους σου.

Η άσκηση βελτιώνει τη γενική υγεία σου και την αίσθηση της ευημερίας, η οποία δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην κάθε σου μέρα. Αλλά έχεις επίσης κάποια άμεσα οφέλη κατά άγχους. Σύμφωνα με την Mayo Clinic Staff, η άσκηση:

• Είναι η αντλία παραγωγής των ενδορφινών. Αυτές είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της χαράς και της ενέργειας που νιώθεις μετά από το παιχνίδι και την άθληση!
• Είναι διαλογισμός σε κίνηση. Μετά από ένα γρήγορο παιχνίδι τένις ή αρκετούς γύρους στην πισίνα, θα έχεις διαπιστώσει ότι έχεις αφήσει πίσω τους προβληματισμούς της ημέρας και έχεις επικεντρωθεί μόνο στις κινήσεις του σώματός σου. Το να εστιάζεις σε μια κίνηση ή ενέργεια, συχνά σε βοηθά να πάρεις την απόσταση που χρειάζεται από τα προβλήματα κα μετά να τα δεις με πιο καθαρό μυαλό αλλά και πιο υγιές βλέμμα.
• Βελτιώνει τη διάθεσή σου. Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση, να σε χαλαρώσει, και να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ήπια κατάθλιψη και άγχος. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο σου, που συχνά διαταράσσεται από το άγχος και την κατάθλιψη. Σε βοηθά να νιώθεις πως έχεις καλύτερο έλεγχο στο σώμα και κατ' επέκταση στη ζωή σου.


ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ...
Σύμφωνα με την Anxiety and Depression Association of America, το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Επτά στους δέκα ενήλικες λένε ότι βιώνουν στρες ή άγχος καθημερινά, και οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι παρεμβαίνει τουλάχιστον μέτρια στη ζωή τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της ADAA σχετικά με το στρες και τις διαταραχές άγχους.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης αφορούν την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την καταπολέμηση των ασθενειών, και οι γιατροί πάντα ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση θεωρείται επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της νοητικής ικανότητας, και αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της κόπωσης, τη βελτίωση της εγρήγορσης, τη συγκέντρωση, και την ενίσχυση της συνολικής νοητικής μας λειτουργίας.

Η άσκηση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν το στρες έχει καταστρέψει την ενέργεια ή την ικανότητα συγκέντρωσης σου.
Το στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο σε πολλές νευρικές συνδέσεις, και έτσι, το υπόλοιπο σώμα αισθάνεται τον αντίκτυπο. Ενώ εάν το σώμα μας αισθάνεται καλύτερα, το ίδιο κάνει και το μυαλό μας.

Η άσκηση και όποια άλλη σωματική δραστηριότητα, όπως είπαμε, βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών -χημικές ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο ως φυσικά παυσίπονα- και επίσης μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, πράγμα το οποίο και αυτό με την σειρά του βοηθά στην μείωση του άγχους. Ο διαλογισμός, ο βελονισμός, η θεραπεία μασάζ, ακόμη και η βαθιά αναπνοή μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας την παραγωγή ενδορφινών.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μπει η άσκηση στην ρουτίνα σου, ωστόσο εδώ έχουμε μερικές συμβουλές από την Stress Management Society για να σε βοηθήσουμε να την εντάξεις στη ζωή σου και να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία.

1. Κάνε κάτι που να αγαπάς: Επίλεξε αθλήματα ή άλλες φυσικές δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας θα αυξήσει την ικανότητα καταπολέμησης του στρες. Ιδανικά επέλεξε κάποια άσκηση που να σου αρέσει πολύ έτσι ώστε να έχεις πάντα ένα υψηλό επίπεδο κινήτρων για να την συνεχίσεις!

2. Μην τρέχεις πριν να περπατήσεις πρώτα: Ξεκινά αργά! Μην ρίχνεις τον εαυτό σου κατευθείαν στα βαθιά, αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και θα μειώσει τα κίνητρα σου, καθώς δεν θα σου επιτρέπει να απολαύσεις την άσκηση. Έτσι αντ 'αυτού, κινήσου στα ρεαλιστικά επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης. Ιδανικά ξεκίνα αργά για 20-30 λεπτά και σταδιακά, μέσα σε διάρκεια χρόνου μπορείς να εντάξεις κάποια παραπάνω λεπτά με πιο έντονη δραστηριότητα.

πηγή: coremag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips