Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Αεροπλάνα και αυτοκίνητα «θύματα χάκερ»;

Η τεχνολογία προχωράει με αλματώδη βήματα και οι χάκερ ακολουθούν κατά πόδας.
Το « κακό» με τα σύγχρονα μηχανήματα είναι πως όλα λειτουργούν με κώδικες υπολογιστών. Αυτό μας έφερε στο σημείο που τα οχήματα της Chrysler -αεροπλάνα, τρένα, πλοία – μπορούν να πέσουν θύμα χάκερ. Η πρακτική των χάκερ… εξαποστάσεως δεν είναι καινούρια, όμως γίνεται καθημερινά όλο και πιο εύκολη.

Ήδη από το 1960 οι χάκερ πειραματίζονταν με τα ραδιοκύματα και την υπερφόρτωση πηνίων για να χακάρουν αυτοκίνητα, κάτι που την δεκαετία του ’80 αντικαταστάθηκε από την προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων των ηλεκτρονικών συσκευών ενός αυτοκινήτου και κατά την δεκαετία του ’90 αυτό εξελίχθηκε στην προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων δικτύου του αυτοκινήτου. Μόλις το 2013, όμως, δύο ειδικοί θεμάτων ασφαλείας, ο Charlie Miller και ο Chris Valasek έδειξαν πώς μπορεί να χακαριστεί ένα αυτοκίνητο.

Όλα αυτά έχουν πλέον αλλάξει. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τοποθετούν μόντεμ στα οχήματά τους με το οποίο μπορούν να συνδέονται στο κινητό τους. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τα χειριστήρια των ευαίσθητων υπολογιστών είναι ξεχωριστά από το σύστημα Infotainment.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα οι δύο ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του εξ αποστάσεως συστήματος των χάκερ.

Μπορεί κανείς να χακάρει ένα αεροπλάνο;

Ό,τι πιο κοντά υπάρχει στο σενάριο να πέσει ένα αεροπλάνο θύμα χάκερ συνέβη τον Απρίλιο. Το FBI αναγκάστηκε να κατεβάσει από το αεροπλάνο έναν εμπειρογνώμονα του κυβερνοχώρου, τον Chris Roberts. Ο Roberts ισχυρίστηκε μιλώντας στο CNNMoney πως κατάφερε περίπου 20 φορές να συνδέσει το λάπτοπ του με το κουτί που βρισκόταν κάτω από το κάθισμά του και να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του αεροπλάνου. Ήταν σαφές ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ελέγχει τα πάντα από αυτή τη θέση.

Θα μπορούσε, όμως, ένας χάκερ να κάνει κάτι τέτοιο και εξ αποστάσεως; Ίσως, ένας χάκερ το μόνο που θα είχε να κάνει είναι να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, να αφήσει μία συσκευή μέσα σε αυτό και να δουλέψει στη συνέχεια εξ αποστάσεως.

Η αντίδραση της Fiat Chrysler

Αυτή, πάντως, που δεν ικανοποιήθηκε με τη δημοσιοποίηση των τεχνικών των Miller και Valasek ήταν σίγουρα η Fiat Chrysler. Και αυτό καθώς η επίδειξη των δύο τεχνικών-χάκερ  συμπεριελάμβανε ένα τζιπ Τσερόκι, τον έλεγχο του οποίου πήραν οι δύο ερευνητές.

Ο οδηγός του Τσερόκι, δημοσιογράφος του περιοδικού Wired, είδε το ραδιόφωνο να ανοιγοκλείνει μόνο του, τους υαλοκαθαριστήρες να κινούνται, τον κινητήρα να μειώνει στροφές και αφού έχασε τελικά τα φρένα, είδε τους δύο χάκερ να οδηγούν το όχημα του σε ένα χαντάκι.

Μετά την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της «επίθεσης», η εταιρεία αποφάσισε να ανακαλέσει 1,4 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ προκειμένου να ενημερώσει το λογισμικό τους. Όπως διευκρίνισε, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα με τα οχήματά της, πέρα από την «πειρατεία» που έκαναν οι δύο ερευνητές.

Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει μια ενημέρωση λογισμικού προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Τα νέα της μοντέλα θα διαθέτουν μια συσκευή που θα εμποδίζει τους χάκερ να τα θέτουν υπό τον έλεγχό τους.

πηγή: fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips